#image_title
Alle artikelen

Voor en na: van Confuso Sottotetto tot Candida Attic Zen

23views

Prisca studeerde nog aan de universiteit toen ze op zoek ging naar haar eerste appartement. De jonge student, huurder van een studio-appartement van 15 m² gelegen nabij de architectuurschool van Ivry-sur-Seine, is inmiddels dol op deze wijk vol oude gerenoveerde fabrieken en is niet van plan deze te verlaten. De ruimte waarin ze woont is echter klein en het meisje droomt ervan een huis te vinden waarin ze kan oefenen in de dubbele rol van opdrachtgever en bouwmanager.
Wanneer hij dit tweekamerappartement op zolder voor het eerst bezoekt, wordt hij er op slag verliefd op, ondanks de omstandigheden waarin het te wensen overlaat. «Ik was op zoek naar een appartement om te renoveren dat net iets anders was dan normaal, zodat ik ervaring kon opdoen “in het veld”. Omdat ik als kind altijd op een zolder heb gewoond, hoopte ik een plek te vinden die leek op een kleine Parijse zolder: sterker nog, ik hou van dit soort plekken vanwege het veel licht en de warme en gastvrije sfeer. sfeer die het omringt. onderscheidt.” Een charme die ze met een vrij beperkt budget wist te creëren.
“Na” foto: Hugo Hébrard

Oogopslag
Wie woont daar: architect Prisca Pellerin van DE-HMONP
Duif: Ivry-sur-Seine, Frankrijk
Oppervlak: 60 m², 24 m² bewoonbaar (wet Carrez)
Begroting: 30.000 €
Het interessante detail: Het doel van de renovatie was het creëren van een kunstenaarsatelier, waar Prisca comfortabel kon wonen, gasten kon ontvangen en tegelijkertijd kon werken

Prisca’s appartement, hoewel minimalistisch, presenteert zichzelf als een warm en gastvrij nest. «Ik wilde enkele hedendaagse elementen mixen met de originele materialen, zoals het hout van het parket en het dakframe, de witte bakstenen van de muren, de metalen ramen, enz. Ik hou niet van huizen die te “nieuw” zijn, ik vind ze koud.

Hoewel het huis niet erg groot is, kan Prisca dankzij een comfortabele slaapbank gemakkelijk vrienden en familie ontvangen. De witte salontafel, die we op de foto zien, is speciaal aangepast om de Zen-sfeer van de woonkamer te benadrukken. «Ik heb de poten ingekort, zodat deze minder hoog zijn en meer de Japanse stijl weerspiegelen, in perfecte combinatie met het imitatiegrastapijt en de poef». Aan de voorzijde fungeert het op maat ontworpen tv-meubel tevens als lage boekenkast.

Om het gebrek aan hoogte in de zolderwoonkamer te compenseren, besloot Prisca een open ruimte te creëren: op deze manier kan de blik vrij ronddwalen tussen de verschillende kamers van het huis en verspreidt het natuurlijke licht zich gemakkelijker, waardoor de volumes opvallen. . De opnieuw geschilderde muren in wit en goudgrijs versterken het gevoel van ruimte en benadrukken het dakframe, dat vandaag de dag in al zijn pracht verschijnt.

Salontafel: Lack, Ikea; Staande lamp: Architecte, Castorama; Tweearmige wandlamp: Tornado, AM.PM; muurverf: goudgrijs nr. 6, Leroy Merlin

Het is moeilijk voor te stellen in welke erbarmelijke staat het appartement verkeerde toen Prisca er bezit van nam. «De balken waren zo vuil dat ze zwart waren! Om het houten oppervlak bloot te leggen, moest ik een zandstraler huren met een compressor van honderd liter”. Om dit melkachtige effect te verkrijgen en de nerf van het hout te accentueren, moest Prisca vervolgens een laag egalisatie aanbrengen op de witgeverfde balken.

De thermische isolatie is volledig vernieuwd: er is steenwol en dunne isolatie aangebracht, die beschermen tegen de winterkou en het huis koel houden tijdens de zomermaanden – een niet te onderschatten aspect, aangezien op een zolder de hitte kan snel onderdrukkend worden. Bovendien was het appartement, dat dubbele belichting geniet, al voorzien van twee zolderramen, die een aangename luchtstroom konden creëren.

Waar mogelijk is het originele parket geschuurd en verglaasd; terwijl de resterende vloer van het huis is gemaakt van tegels, gelegd op een houten vloer gebouwd door Prisca, om het isolatiemateriaal te bedekken, geplaatst tussen de balken die het oude parket ondersteunden, te verwoest om bewaard te blijven.
Van de slaapkamer tot de woonkamer zorgt de afwezigheid van scheidingswanden voor een trechtervormig optisch effect, dat niet eens wordt onderbroken door de aan weerszijden van de gang gelegen keuken en badkamer: een spel met diepte waardoor het appartement groter lijkt dan zoals het in werkelijkheid is.
Het aanrecht, op maat gemaakt in MDF met een geschaafde betonafwerking, verrast door zijn diepte. «Mijn idee was om een ​​eettafel te bouwen waarop ik ook kon koken, tekenen, schilderen, mijn architecturale projecten kon uitwerken, enz. Het is de tafel in huis, waar ik mij kan wijden aan mijn bezigheden, maar ook kan tafelen in het gezelschap van vier à vijf personen.” RVS krukjes zijn daarentegen een tijdelijke oplossing. «Ik wilde de Tolix, maar ik zal hem een ​​tijdje moeten opgeven om aan het budget te voldoen».

Lees voor meer informatie Designiconen: de Tolix-stoel, embleem van industriële stijl

De dakbalk, verwerkt in de balie, dient nu als ondersteuning voor een lamp in industriële stijl, gemaakt door Prisca. «Het is een eenvoudige gloeilamp, opgehangen aan een stoffen snoer. De schakelaar bevindt zich direct op het staartstuk.”

Er is geen koelkast in de keuken. «Ik wilde een grote, maar ik had niet genoeg ruimte. Daarom heb ik een aantal bij Ikea gekochte meubels opnieuw gebruikt en op maat geknipt, zodat ik ze in de entree kon installeren”, legt Prisca uit.

Voor het fornuis koos hij voor een tweepits glaskeramische kookplaat, om zo te kunnen profiteren van een groter werkoppervlak. De magnetron zit echter weggewerkt in het kastje eronder, om deze omgeving zo essentieel mogelijk te houden.

Kookplaat: Möjlig, Ikea; spoelbak: Castorama

De badkamer, gelegen voor de entree, is het eerste wat je ziet als je het appartement binnenkomt.

De prachtige glazen wand die het afbakent, is echter zeker niet ideaal om te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Daarom heeft Prisca een klein linnen gordijntje gemonteerd, dat je alleen maar hoeft op te trekken voor wat privacy. «Ik woon alleen, dus voor mij is het geen groot probleem en ik vind het heerlijk om vanuit de douche naar mijn hele huis te kunnen kijken. Ik kan er niet tegen dat ik me opgesloten voel in een beperkte ruimte”, legt het meisje uit. «Bovenal word ik nooit moe van het zien van de bezorgde gezichten van mijn gasten als het tijd is om een ​​bad te nemen! Ik moet bekennen dat het mij erg amuseert om mensen een paar minuten lang te laten geloven dat ik aan geen enkele alternatieve oplossing heb gedacht!

De badkamer is ontworpen als een studeerkamer. “Ik had een plek nodig waar ik de planten kon verzorgen, aangezien ik geen balkon of terras heb.” Bovendien vertegenwoordigt deze kamer de belangrijkste kamer in het huis, degene die tijdens het ontwerp de meeste inspanning van Prisca vergde. «Het was een echte uitdaging, want ik moest een luchtige en functionele omgeving creëren op slechts 1,9 bewoonbare m². Ik heb daarom geprobeerd de totale oppervlakte (6 m²) die ik ter beschikking had, optimaal te benutten.” Om de ruimte onder het schuine dak te optimaliseren, heeft de jonge architect gekozen voor een badkuip, waarvoor een open en gepersonaliseerd badkamermeubel staat, waarin enkele rieten manden zijn ondergebracht.

De echte geniale zet is echter een andere: «Om ook de wasmachine (een ruimtebesparend model) te kunnen plaatsen, zonder dat deze te omvangrijk wordt, heb ik aan de achterkant van de badkamer een nis gemaakt, die ik kan afsluiten gemakkelijk dankzij een wit gordijn ».

Badkamermeubel op maat: La Redoute

Het bad, verborgen achter een lage muur met bakstenen gevelbekleding, is bedekt met een mozaïek in beige- en crèmetinten. Een verfijnde inrichtingsoplossing, die bijdraagt ​​aan de delicatesse van deze omgeving.
In de slaapkamer heeft Prisca een podium bedacht en op maat ontworpen, waarop het bed rust. Een keuze die vooral kan verrassen in een zolderkamer, waar elke centimeter kostbaar is, maar die het resultaat is van zorgvuldige reflectie: «In het begin was er een bepaald hoogteverschil tussen de woonkamer en de slaapkamer, die lager was; Daarom besloot ik alles te slopen om de twee kamers weer op dezelfde hoogte te brengen, behalve het podium, waarvan de basis onder de huidige vloer rust”, legt Prisca uit.

Dakraam: Fakro

Bent u van plan een zolder nieuw leven in te blazen? Lees Renoveren: een eenvoudige zolder transformeren in een woonruimte

Het bed, uitgerust met een hefmechanisme, beschikt over een bijzonder diepe en ruime bak, ideaal voor het opbergen van lakens en andere grote voorwerpen.
Rondom de matras zijn enkele praktische kisten, bekleed met leer, een soort Marokkaanse zitbank. «Ik heb ze laten bouwen door Bastien Bernal, een stoffeerder die ik in Marokko heb ontmoet». Op deze manier zorgt het bed, dat onder het raam is geplaatst, ervoor dat Prisca in alle comfort kan lezen, alsof ze op de bank zit.

Bekijk alle foto’s van het project

Wat denk je: Vind je het leuk hoe dit appartement is gerenoveerd?

Leave a Response