#image_title
Alle artikelen

Voor en na: La Nuova Vita van 35 m2 met 15 duizend euro

36views

Het uiterlijk van een appartement veranderen zonder tijd en energie te verspillen aan bureaucratische stappen en invasieve ingrepen is mogelijk: dit project demonstreert dit, dat alles concentreerde op een goed gekalibreerde timmerwerkinterventie, maar ook op veel kleine details die, met smaak, de wens van de cliënt. De aanvraag? Meer visuele orde en meer ruimte om te werken. Ook de kleurkeuze is interessant: wit voert de boventoon, met turquoise accenten en een vleugje warmte dankzij de kurktint.
Foto van de “na” door Marco Curatolo

Oogopslag
Wie woont daar: een 35-jarige kleuterleidster
Duif: Milaan, wijk Isola
Jaar van interventie: December 2016
Architect: Chiara Frigerio en Andrea Roscini van 23bassi
Oppervlak: 35 m²
Kosten: 15.000 euro
Het interessante detail: het huis heeft zijn gezicht veranderd en is alleen dankzij aanzienlijk timmerwerk veel functioneler en mooier geworden. Dit betekent dat het werk kort was – minder dan een maand – en geen bureaucratische stappen vergde.

Het appartement is gelegen in een relinghuis, typische architectuur van de wijk Isola in Milaan, daterend uit het begin van de twintigste eeuw. Het belangrijkste kenmerk is dat de ingang en het enige raam van het appartement zich aan dezelfde kant bevinden en uitkijken op een balkon dat tevens als overloop fungeert. De laatste renovatie dateert uit de jaren tachtig.
Van de verschillende verzoeken had de cliënte vooral een groot bureau nodig om aan te werken, studeren, schrijven en tekenen, ter voorbereiding op haar werk als lerares. De door de architecten gevonden oplossing zal onverwacht en verrassend zijn, zoals we later zullen zien.
Foto van de “voor” van Chiara Frigerio

PRIMA. Vóór de werkzaamheden bevonden zich in het woon- en slaapgedeelte een hoogslaper en een slaapbank; het was rommelig en de ruimte was niet welkom.

Nadat de architect de noodzaak had uitgesproken om na te denken over een snelle en minimaal invasieve ingreep door de opdrachtgever, gaven ze er de voorkeur aan het metselwerk niet aan te raken en zich volledig te concentreren op een houten structuur, op maat gemaakt en aan één zijde rustend op een houten pilaar van massief hout, aan de andere kant op de kledingkasten en met enkele pluggen aan de muur bevestigd.

Houten structuur gemaakt door Al Millimetro

En hier kwam de wens van de hospita om een ​​groot bureau te hebben uit. Uniek, omdat het bestaat uit het oppervlak dat begint bij het voeteneind van het bed en reikt tot aan de muur, waarbij het bed zelf als zitplaats fungeert.

De zijplank, bedoeld voor boeken, is toegankelijk via een afneembare ladder, anders verborgen achter de toegangsdeur. Om praktische redenen wilde de klant de oude slaapbank die ze al had, bestemd voor gasten, behouden.

De ruimte eronder is geïnterpreteerd in naam van functionaliteit: de grotere kledingkasten worden gebruikt voor kleding, gevolgd door het tv-meubel en het schoenenrek, een vak voor de elektriciteitsmeter en twee putcontainers. En hier wordt ook een mysterie onthuld: hoe kom je in bed? Welnu, het zijn de kasten die fungeren als treden om bij het bed te komen, elk met een diepte van 50 cm.
“We hebben voor deze oplossing ook gekozen om visuele continuïteit te geven aan de vele elementen van verschillende aard – van de tv tot de meter, tot het schoenenrek – die anders voor wanorde zouden hebben gezorgd”, legt architect Chiara Frigerio uit.
De bestaande vloer, gemaakt van keramiek en daterend uit de jaren ’80, werd bedekt met verlijmd parket. Het is massief bamboe, 1 cm dik; een materiaal van hoge kwaliteit, maar ook duurzaam en tegen lage kosten, verkregen uit een snelgroeiende plant.

Waar of niet waar: bamboe (en waarom het echt duurzaam is)

De vorige vloer was al perfect vlak, er werd dus geen zelfnivellerend product aangebracht. Door de nieuwe bekleding op de oude te lijmen, werd de dikte van de vloer groter, maar dat was geen probleem: de enige deur in het huis stond al verhoogd en het was niet nodig om deze te vijlen om de beweging ervan te garanderen. Dit is de toegangsdeur tot de badkamer – zichtbaar op de volgende foto – die niet is aangetast door de renovatie.

Ook de keuken is op maat gemaakt, de wanden zijn bekleed met turquoise laminaatpanelen waardoor de waterleidingen aan het zicht onttrokken zijn. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor het keukenblad en, in het wit, voor de bovenkasten. De spoelbak en inbouwapparatuur (onderbouwkoelkast, kookplaat, oven, afzuigkap) zijn eveneens wit. De knoppen zijn echter gemaakt van kurk in verschillende maten en zijn dezelfde als die voor de kledingkast in het woongedeelte.

Arpa laminaatpaneel; PO2012S Kurkenknoppen van Jasper Morrison voor Pamar

De ingreep betrof tevens het moderniseren van de gasinstallatie, waarvan de meter buiten werd gezet, zoals vereist door de huidige wetgeving. Ook in dit geval werd er niet aan het metselwerk ingegrepen, maar werd de voorkeur gegeven aan het gebruik van blootliggende koperen leidingen.
Het systeem voedt twee radiatoren, terwijl de koeling wordt toevertrouwd aan een airconditioner die boven het bureau is verborgen.
In de kolomkast, aan de rechterwand van de keuken, staat de wasmachine met een turquoise plank – waarop op de foto een kan staat – bedoeld voor wasmiddelen.
In de keuken is ook ruimte voor een mini-eethoek, bestaande uit een tafeltje dat openklapt en indien nodig een zeszitter wordt, en krukjes die al eigendom waren van de klant. Het eetgedeelte wordt verlicht door een lamp die door de architecten is samengesteld door een tinnen lamp en een gekleurde elektrische kabel samen te stellen. In de rest van het appartement wordt de verlichting toevertrouwd aan lampen die ad hoc zijn gemaakt met elektrische kabels bedekt met gekleurde stoffen en allemaal zichtbaar zijn, ontworpen om te voorkomen dat er sporen in de muur worden gegraven.

Het tinnen element van de lamp is van High-Tech Milano

Alles staat nu op zijn plek. Het uniforme wit maakt alles helderder en netter en kleine details maken het appartement levendig en functioneel. Voorbeelden? Aan de zijkant van de kledingkast is een spiegel gemonteerd om de diepte te vergroten, en een hangmat, opgehangen onder het bed, biedt plaats aan de leessessies van de vrouw des huizes en vormt een extra zitplaats naast de bank. Het enige minpunt: het is niet eenvoudig om het bed op te maken, maar er is een trucje en de architect onthult het «het gebruik van het dekbed, zoals bij alle stapelbedden, maakt alles eenvoudiger».

Bij kleine en grote ingrepen volgt het project deze logische draad: het uitvoeren van alle functies die nodig zijn om de leefbaarheid en uitstraling van de woning te verbeteren, zonder deze te vervormen, waardoor vervuiling en vertragingen tot een minimum worden beperkt.

In onze column De zaak van de Houzz wij bieden interessante projecten van Houzz-professionals. Als u ons uw werk wilt laten zien, upload dan foto’s naar uw Houzz-profiel en stuur de link samen met een korte beschrijving van uw project naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw werk te publiceren, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Leave a Response