#image_title
Alle artikelen

Voor en na: een glazen wand transformeert een studio-appartement van 36 m2

32views

Een vader kocht dit studio-appartement voor zijn studerende dochter. Gelegen in het centrum van Parijs in een gebouw uit de jaren 70, bestond het appartement uit een lichte woonkamer met open keuken en een onevenredig grote badkamer.

Nadat ze twee maanden in het appartement had gewoond zoals het was, besefte de jonge vrouw twee dingen: het lawaai van de straat en andere verdiepingen was ondraaglijk en het slapen in de woonkamer, en dus elke ochtend de bank weer in elkaar zetten, was erg bewerkelijk. Samen met haar vader wendde ze zich, nadat ze haar eerdere projecten op Houzz had gezien, tot architect Emilie Melin om oplossingen te vinden. Het resultaat was een nieuwe slaapkamer, gescheiden van de woonkamer dankzij een glazen wand, en een betere geluidsisolatie.

Vóór foto’s Emilie Melin

Oogopslag
Wie woont daar: een student
Duif: 8e arrondissement van Parijs, Frankrijk
Dimensies: 36 m²
Duur van de werken: 10 weken, voltooid in juni 2017
Begroting: 56.000 euro, belastingen inbegrepen
Architect: Emilie Melin
Projectleider: Maxime Gaffory, van het herstructureringsbedrijf
Mon Concept Bewoning

Prima:
Het appartement is een grote, relatief vierkante ruimte, die bij de intrek van de student nog de oorspronkelijke jaren zeventig indeling heeft behouden. Op deze ‘voor’-foto bevindt de voordeur zich op de achtergrond, de open keuken bevindt zich aan de rechterkant en de badkamer bevindt zich aan de linkerkant, achter de kledingkast. Achter de fotograaf en buiten de opname lopen kamerhoge ramen over de hele lengte van de muur en kijken uit op de straat.

Na foto’s Stéphane Vasco

Na: De oorspronkelijke badkamer van 5 m² stond niet in verhouding tot de totale oppervlakte van het appartement (36 m²). De eigenaren vroegen de architect om een ​​deel van die ruimte om te toveren tot een nieuw slaapgedeelte.

Ze wilden een glazen wand met een stalen frame om het slaapgedeelte groter te laten lijken en te verlichten dankzij het licht dat uit de woonkamerramen komt.

“Het is echt een geweldige oplossing, die een prettige en lichte slaapkamer creëert”, zegt de architect.

De nieuwe slaapkamer beslaat een deel van wat voorheen de badkamer was en “dringt” enigszins de woonkamer binnen, waardoor een oppervlakte van 7 m² ontstaat. Hierdoor was het mogelijk om een ​​tweepersoonsbed van 140 cm met opbergruimte te plaatsen, evenals planken en een kledingkast (links afgebeeld). Het hoofdeinde scheidt tevens het slaapgedeelte van de badkamer van 2 m².
Prima: De oude badkamer had een badkuip van 180 cm lang, een grote wastafel met wastafel en toilet.


Samenwerken met de juiste architect kan het verschil maken. Zoek degene bij jou in de buurt op Houzz-pagina gewijd aan Italiaanse professionals
Geëmailleerde wastafel: Jacob Delafon; kranen: Grohe; tegels met marmereffect: Porcelanosa; zellige piastrelle: Zuidelijk Mozaïek


Na: Emilie Melin heeft wat ruimte teruggewonnen dankzij een smal wastafelmeubel met wastafel en inloopdouche. Wat deze nieuwe versie aan ruimte mist, wordt gecompenseerd door verfijnde details: kasten met eikenhouten afwerking, een geëmailleerde spoelbak, tegels zellige zwart op de douchewand en tegels met marmereffect op de vloer.

Nu is het toilet gescheiden door een scheidingswand en toegankelijk vanuit de entree van het appartement. “Deze oplossing was praktischer dan dat je door het slaapgedeelte en de badkamer moest om naar het toilet te gaan”, legt de architect uit.

Prima: De seconde uitdaging de belangrijkste was de geluidsisolatie van het appartement. Het meisje kon haar boven- en benedenburen horen alsof ze in haar eigen huis waren, en het lawaai van de straat was een extra zorg.
De architect loste dit probleem op door de wanden en het plafond te bekleden met 4,5 cm steenwol en twee geluidsisolerende platen van het Franse bedrijf Placo op elkaar te leggen. Ook legde hij de eikenhouten vloer op een kurkondervloer van 0,5 cm.

“Het is verbazingwekkend hoe effectief het is. De eigenaar hoort geen geluid meer uit andere delen van het gebouw”, zegt Emilie Melin. «Aan de andere kant moest het bouwbedrijf veel ingrijpen: we moesten het hele appartement bedekken met twee lagen gipsplaatpanelen en die hebben we de trap op gebracht omdat de lift te klein was. Twee van de tien weken die aan de renovatie werden besteed, waren gewijd aan geluidsisolatiewerkzaamheden.”

Bovendien zijn er dubbele beglazing en geluiddichte ramen aangebracht om straatlawaai te blokkeren.

Prima: Bij binnenkomst in de woning is de keuken altijd aan de linkerkant geweest. De originele toonbank stak uit, waardoor de ruimte smaller werd en vrije beweging werd belemmerd. De eigenaar wilde deze ruimte moderniseren, maar ze vond het een leuk idee om de keuken in open verbinding te stellen met de woonkamer en wilde een vergelijkbare indeling behouden.
Na: De oorspronkelijke L-vorm van de keuken bleef behouden, maar het aanrecht werd verplaatst van de ingang naar de woonkamer om meer bewegingsvrijheid te geven.

Voor de keuken hangt nu een grote spiegel: “Het is een leuke truc om de ruimte visueel te vergroten”, legt de architect uit.

Bovendien heeft hij een zeer praktische ligging, naast de kledingkast. Net als de slaapkamer dringt ook de keuken enigszins de woonkamer binnen, waardoor er ruimte is voor een kledingkast van 2 m².

Dankzij het aanrecht kan de jonge vrouw net als voorheen aan de zijkant van de woonkamer blijven eten.

De nieuwe keuken is voorzien van aangepaste Ikea-kasten en heeft alles wat je nodig hebt van een veel grotere keuken: een combi-oven met magnetron, een inductiekookplaat, een koelkast met vriesvak, een vaatwasser en een wasmachine.

Vloertegels: Zuidelijk Mozaïek; parket: Nieuw parket;keukenkasten: Voxtorp, Ikea; laminaat werkblad: Ekbacken, Ikea


De huiseigenaar keurde het zwart-witte kleurenschema goed, met toevoeging van lichte houten afwerking om warmte te creëren. Twee van de door de architect voorgestelde details sprak haar bijzonder aan: de betonnen vloertegels met een 3D-patroon dat op creatieve wijze samengaat met het parket en de spatwand van zelligewat een mooi contrast creëert met de gladde en industrieel bewerkte fronten van de keuken.

De eigenaar wilde dat de keukenkastjes één zouden worden met de woonkamer. Emilie Melin stelde voor dat ze een modulair systeem van Ikea zou gebruiken om ruimte te hebben om spullen op te bergen en een kast voor de televisie. De delicate afwerkingen zijn gemaakt van berkenmultiplex.

In de woonkamer is vooral het werk aan licht zichtbaar. “Verlichting heeft altijd invloed op de sfeer en het algemene gevoel van comfort, en ik besteed er graag de juiste aandacht aan”, legt de architect uit. «Omdat ik het plafond akoestisch had geïsoleerd, wilde ik geen nieuwe gaten maken voor de spots. Daarom hebben we boven het aanrecht een hangende kroonluchter geplaatst, evenals wandlampen en LED-strips.”

Hoewel de grootte van de woonkamer is verkleind, meet deze kamer nog steeds 16 m², dus besloot Emilie Melin om twee zitbanken te plaatsen om vrienden in alle comfort te kunnen ontvangen. Om de ruimtes te optimaliseren, omringt een op maat gemaakte kast van berkenmultiplex de glazen wand van het slaapgedeelte aan twee zijden.

De prijs van de renovatie (56 duizend euro) kan hoog zijn voor een studio-appartement, maar weerspiegelt de ingrijpende veranderingen die zijn aangebracht: «We hebben de geluidsisolatie, de elektrische en sanitaire systemen volledig vernieuwd, waarbij we altijd hebben gekozen voor een fijne afwerking: massief houten parket, cementtegels en zellige» legt de architect uit.

Ander
Stop het lawaai. Hoe u uw huis geluiddicht kunt maken
11 manieren om uw ruimte uit te breiden met spiegels
De expert aan het woord: hoe installeer ik een glas-in-loodraam in atelierstijl?

Leave a Response