#image_title
Alle artikelen

My Houzz: Het enige wat je nodig hebt is een klein budget voor een gelukkig huis

25views

Het appartement ligt in de wijk Porta Vittoria, een voormalige industriële en ambachtelijke wijk die letterlijk herboren is in het vernieuwde Milaan van de afgelopen jaren. Creatieve werkplaatsen, woonwijken en werkplekken versmelten tot een realiteit die vooral in haar oude glorie is teruggekeerd dankzij mensen van alle leeftijden en achtergronden die actief in dit deel van de stad wonen. Ik zou kunnen zeggen dat deze familie hier een thuis heeft gevonden, maar dat zou niet juist zijn. De waarheid is dat ze het huis stap voor stap, met hun eigen handen, hebben gecreëerd en dit appartement hebben getransformeerd in het huis van hun dromen.
Oogopslag
Wie woont daar: de architect Matteo Fieni met zijn vrouw Athina en zoon Febo
Duif: Milaan, Porta Vittoria-gebied
Oppervlak: 120 m² inclusief woonoppervlakte, drie slaapkamers en twee badkamers
Matteo en Athina wonen met hun zoon Febo in een elegant appartement op de bovenste verdieping.
«Dit gebied werd tussen 1951 en 1954 gebouwd door een particulier bedrijf dat het vandaag de dag nog steeds beheert, met een formule die kan worden gedefinieerd als vergelijkbaar met ‘sociale huisvesting’ – legt Matteo uit – precies zoals de realiteit in de publieke sector. Het is een beheer van de eigendommen dat ik zonder aarzeling als verlicht kan definiëren: je huurt tegen toegankelijkere kosten dan de nabijgelegen en chiquere Porta Romana, je voelt je onderdeel van de buurtgemeenschap, er zijn nog steeds winkels, de wasserette, de groenteboer, de oven, een buurtretoriek. We huurden een tweekamerappartement van dezelfde eigenaar en vroegen of ze ons een groter appartement konden aanbieden toen mijn vrouw zwanger was. Als architect accepteerden ze graag dat ik een gezamenlijk interieurproject voorstelde, dus heb ik persoonlijk onder hun supervisie de renovatie verzorgd».

Het eerste dat opvalt is hoe de ruimtes op een functionele manier zijn verdeeld, waardoor een grote helderheid ontstaat, ook om de tentoongestelde designobjecten en kunstwerken te accentueren. De entreegang leidt naar een kamer/studeerkamer met aangrenzende badkamer.

«We gebruiken het op veel manieren, het is een ruimte waarin we familieleden en vrienden kunnen ontvangen die ons komen bezoeken, mijn familie van herkomst bevindt zich in Emilia, Athina in Griekenland. Wij gebruiken het als freelancer allebei ook als werk-/studieruimte”, legt Matteo uit.

Athina is arts, gespecialiseerd in acupunctuur en esthetische geneeskunde. Ze verhuisde in 1992 uit Griekenland. Tijdens het bezoek vertelt ze hoe diep ze vindt dat Milaan de afgelopen jaren veranderd is. Ten goede. De werken aan de muren zijn van de Griek Nikos Papadopulos en de Armeniër Zareh Baghoomian.

«Il badkamer bij deze kamer was de enige in huis, deze werd vergroot ten koste van de ruimte van de kamer zelf. Gasten of klanten/patiënten hebben het toilet op steenworp afstand. Het volgende gebied is een open ruimte die het eetgedeelte en de woonkamer combineert met dubbel uitzicht op een loggia en een terras. Het is het gebied dat volledig getransformeerd is door het project en oorspronkelijk werd ingenomen door de traditionele lange gang, typisch voor deze huizen, die toegang gaf tot de individuele afgesloten kamers”, vervolgt Matteo.
In alle kamers zie je het originele plafond met houten balken. «Met de eigenaren hebben we afspraken gemaakt over de werkzaamheden die op onze kosten en met een beperkt budget moeten worden uitgevoerd. Tijdens de eerste sloopwerkzaamheden ontdekten we dit prachtige plafond en ik heb meteen aan de eigenaren voorgesteld om het in het zicht te houden. We hebben niet gezandstraald, een vrij duur proces. Het resultaat komt overeen met de restauratiekeuzes die ik als industrieel zou omschrijven, gekozen voor het hele huis».
De keuken geeft toegang tot de woonkamer die is gecreëerd op de voormalige zeer hoge zolder, typisch voor gebouwen van enkele decennia geleden. Het is de plek waar Matteo, Athina en Phoebus het grootste deel van hun tijd doorbrengen, en het is hun favoriete deel van het huis.
De vloer is gemaakt van hars, een materiaal dat esthetisch lijkt op beton, met een warmere uitstraling, gebruikt in contrast met het hout van het plafond. Dressoir, tafel en bank in teakhout zijn van Cargo, de designstoelen zijn allemaal verschillend: een mix van een originele Superleggera van Gio Ponti teruggevonden van een bouwplaats en het originele No-smocking stoelprototype gemaakt door ontwerper Andrea Epifani en tentoongesteld tijdens de laatste editie van de Milaan Design Week.
Matteo is een persoon die gepassioneerd vertelt over wat hij heeft bereikt: «Het zal leuk zijn om te kunnen aantonen dat het uitgevoerde werk waarde aan het huis heeft gegeven. Het is de demonstratie hoe het ook zonder zinloze investeringen goed kan, waarbij alle betrokken partijen tevreden zijn met het resultaat. Bij het project van dit huis heb ik de ruimtes volledig heroverwogen, we hebben de materialen gekozen en alle systemen gecreëerd, in overleg met de eigenaar die de technische ondersteuning aanbood. Vanuit mijn oogpunt als architect was het een buitengewoon interessante baan, vooral omdat het het huis is waarin ik woon. Het is een manier om het verkoopbare en repliceerbare ‘huisproject’ te begrijpen.» zegt Matteo terwijl Febo in de woonkamer leest.
Dit unieke stuk is gemaakt naar een ontwerp van Matteo’s vader: een houten kast bedekt met transparante hars, als een laagje amber, om Matteo’s herinneringen vast te leggen. Het is een multifunctioneel object: barkast (heeft een deur die open kan), zitje en ladder die via een groot glazen raam met schuifraam naar het terras leidt.
De woonkamer is erg licht, ik kan niet geloven dat dit mijn favoriete kamer in huis is. «Vóór de renovatie – zegt Matteo – was het een weinig gebruikte kamer, afgescheiden van de rest van het huis. Het zag eruit als een zolder, afgesloten, met directe toegang tot het terras. Door een ruimte te creëren die aansluit bij de woonkamer, is deze het steunpunt van het huis geworden, waar we dankzij de buitenruimte ook veel gebruik van maken.

Het is een leeshoek, je kunt er ontspannen, naar muziek luisteren en tv kijken of, als we gasten en Febo’s vriendjes hebben, kunnen de kinderen even weg uit de keuken en hier vrij spelen».

Ook hier staan, net als in de rest van het huis, designobjecten en teruggevonden meubels: een lamp van Artek, het spinnenlicht van Autoban.
Op het terras kunt u genieten van uitstekend natuurlijk licht, wat ook in deze ruimte een zeer zorgvuldige renovatie onderstreept. Een ogenschijnlijk anoniem balkon omgetoverd tot een kleurrijk terras, desnoods een solarium, vaker gebruikt voor etentjes met vrienden. Tafel en stoelen zijn klaar voor gebruik. Phoebus vraagt ​​zijn vader of de fotograaf kan stoppen voor de lunch. Kan ik zo’n uitnodiging weigeren?

Ondertussen legt Matteo me uit hoe de vloer is gemaakt: er is gekozen voor geruite steengoedtegels (geschikt voor buiten) van Fioranese keramiek, die de jaren vijftig stijl weerspiegelen van de originele geruite cementtegels (die nog steeds de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw bedekken uit de jaren vijftig). trap naar de inkomhal) in contrast met de industriële harsvloeren van het interieur, gecombineerd met het klassieke “Milaan geel” van de historische delen van het stadscentrum.

Geschilderde metalen tafel en stoelen: Emu

Als u het slaapgedeelte betreedt, bevindt zich hier de toegangsgang naar de kamers. Athina en Matteo vertellen me dat ze de originele houten en matglazen deuren uit de jaren vijftig hebben teruggevonden en achtergelaten. Ook is een originele dubbele deur in wit gelakt hout behouden gebleven, met metselwerkstijlen aan de gang, die een schoenenrek is geworden met daarnaast een kast, altijd nodig voor het opbergen van spullen die niet in het zicht kunnen worden gehouden.
Aan het einde van de gang, Febo’s slaapkamer, vol met spelletjes zoals elke kamer van een kind van zijn leeftijd. Het is de grootste kamer in het huis en werd vóór de door Matteo ontworpen renovatie gebruikt als woonkamer of eetkamer.
We verhuizen naar de kamer van Athina en Matteo. «Ik hou van het idee om objecten en materialen een locatie te geven die niet noodzakelijkerwijs die is waarvoor ze zijn ontworpen. Dit schoenenrek van Ikea is bijvoorbeeld een nachtkastje geworden. De lampen zijn voor kantoorgebruik en zijn ook prima verlichting in de slaapkamer».
Meng toepassingen en materialen en vind de meest elegante en nuttige oplossing. Allemaal verrijkt met een werk van de Griekse kunstenaar Vasiliki Peklari.
Nog een stuk van ontwerper Andrea Epifani, in een hoek verfraaid met een spiegel uit de jaren 50, identiek aan die in de privébadkamer. «Het is een huis dat op deze manier is ontworpen en gebouwd, waarbij het belang van het verbeteren van wat er is, wordt gecombineerd met de schoonheid van het zoeken naar aangename oplossingen, zonder te vergeten wat het was voordat we arriveerden. Alles is heroverwogen en er zullen nog veel meer dingen komen”, vervolgt Matteo.
«Tijdens de renovatie dacht ik dat we ruimte konden creëren voor nog een badkamer die direct aan de kamer grenst. Voorheen was dit de voortzetting van de kitchenette. De opgeofferde ruimte is slechts een klein deel van de ruimte voor de toegang tot de badkamer. Ook hier hebben we hars gebruikt voor de vloer en een van de drie grijstinten die in alle kamers van het huis zijn gekozen. De materialen en inrichting zijn in beide badkamers vergelijkbaar. In een kleine ruimte, die voorheen minder werd gebruikt, hebben we nog een badkamer gecreëerd en op deze manier kan de grotere voor exclusief gebruik van gasten en familieleden worden gebruikt».
«Ook hier bleef het plafond zichtbaar. In deze hoek vind ik het een leuk idee om te demonstreren dat hout, dat tot de geschiedenis van dit huis behoort, metalen buizen voor de systemen die helemaal opnieuw zijn gemaakt en de glazen lamp naast elkaar kunnen bestaan. Het is een functionele oplossing, niet minder mooi dan andere ideeën die ongetwijfeld duurder zouden zijn. Je kunt ervoor kiezen om met een beperkt budget esthetisch waardevolle oplossingen te creëren, simpelweg door materialen op een samenhangende manier te combineren».
Terwijl ik verder praat met Matteo en onze blik naar boven blijft gericht, brengt Phoebus ons terecht terug naar een onderwerp dat van groot belang is: «Pap, zullen we eten?». Matteo dringt aan en het is voor mij niet moeilijk om de uitnodiging te accepteren. De laatste blik is op de Octopus-lamp van het Turkse ontwerpersduo Autoban, een van de gewaardeerde stukken van het huis. Er is voor gekozen om de entree, die verwijst naar de Ionische en Egeïsche Zee, te verlichten naar de mediterrane stijl van de eigenaar van het huis.
De lamp draagt ​​de naam van een wezen uit de zee, dit huis lijkt een kleine zee, gastvrij en met zorg bewoond, ontworpen en gemaakt door degenen die om zichzelf en anderen geven.

Dit huis is de demonstratie van hoe wat functioneel moet zijn mooi kan worden gemaakt, van hoe een idee van kwaliteit niet per se duur hoeft te zijn, van hoe je met moed en wil overal design, schoonheid en comfort kunt brengen.
Dank aan Matteo, Athina en Febo voor hun gastvrijheid.

Bekijk alle foto’s van dit huis

In onze rubriek Mijn Houzz bieden wij interessante en originele woningen aan voor huiseigenaren en huurders. Wilt u meedoen aan de column, stuur ons dan enkele foto’s samen met een korte beschrijving van de woning naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw woning te adverteren, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Ander
Tips en ideeën voor het renoveren van uw huis

Leave a Response