#image_title
Alle artikelen

My Houzz: 3 generaties architecten en de filmvilla in Eur

24views

Dit prachtige bouwwerk is ontworpen en gebouwd door Eng. Guido Gigli, vader van Nicoletta Gigli en grootvader van Fiammetta Menna, zij die zorgden voor de renovatie van het gedeelte waarin zij momenteel wonen en werken. Het woonhuis is feitelijk slechts een deel van de oorspronkelijke villa, die na het overlijden van de ingenieur en zijn vrouw werd opgedeeld in meerdere woningen, die eigendom van de familie bleven.
In het verleden was het de locatie voor het filmen van belangrijke kunstfilms, zoals L‘verduistering door Antonioni, De feeën van Monicelli-Bolognini e 4 grijze fluwelen vliegen van Dario Argento.
Oogopslag
Wie woont daar: Nicoletta Gigli en Fiammetta Menna, moeder en dochter, beide architecten
Duif: Roma, zone Eur
Oppervlak: 350 m²
Jaar van constructie: 1960
Jaar van renovatie: 2014
Begroting: de kostprijs voor de werken bedraagt ​​ongeveer 1.000 euro per m². Omdat ze zelf architecten waren en vaak samenwerkten met de bouwmeester die de werken verzorgde, konden ze de kosten enigszins verlagen. Voor de levering van Dada’s keuken bedroegen de kosten ongeveer 15 duizend euro, terwijl voor de badkamer ongeveer 3.500 euro werd uitgegeven.
De stilistische stromingen van de structuur verwijzen naar twee grote meesters: Frank Lloyd Wright en Le Corbusier. Het interieur is typerend voor de jaren 50/60.
«We moesten het probleem onder ogen zien van het volledig renoveren van de inmiddels verouderde systemen, op zoek naar oplossingen die zo min mogelijk ingrijpend waren om sloop en ingrepen te voorkomen die de originele marmeren vloeren, de gezandstraalde bakstenen muren en het teakhouten plafond van de centrale hal in gevaar zouden brengen », legt Nicoletta uit.
“Voordat we beginnen met ontwerpen – vervolgt Nicoletta, die samenwerkt met haar dochter Fiammetta – gaan we uit van een concept dat we altijd proberen te respecteren, daarna gaan we op zoek naar afbeeldingen en producten op internet, in de winkels die we meestal bezoeken, op beurzen en in tijdschriften van de sector. Vervolgens proberen we de stijlen te herinterpreteren en aan te passen aan onze behoeften en die van onze klanten, zodat vorm en functie altijd met elkaar verbonden zijn.”
Nicoletta en Fiammetta hebben niet alleen de constructie van de werken ontworpen en gevolgd, maar ook persoonlijk een aantal meubels ontworpen, zoals de houten boekenkasten en de ladekasten die aan de zijkant van de eettafel van Le Corbusier hangen, waarvan de inspiratie voortkwam uit het volgen van de lijnen van de houten trap die naar de mezzanine leidt.

«Omdat mijn moeder en ik twee architecten zijn die emotioneel verbonden zijn met dit huis, hebben we erover nagedacht om het meubilair terug te halen om het oorspronkelijke project niet te vervormen. Zo hebben we de banken van George Nelson opnieuw gestoffeerd met originele stoffen en hebben we de Eames-fauteuil gerestaureerd. Vervolgens hebben we de inrichting geïntegreerd met nieuwe benodigdheden die de bouwperiode en de rationalistische stijl van het huis respecteerden, zoals deze Vitra-stoelen van Eames en enkele lampen (zoals de Parentesi en de Stylos van Flos)”.

Een deel van de oude bibliotheekruimte werd gesloten om een ​​slaapkamer en een badkamer te creëren, terwijl de keuken van de kelder naar de loungeverdieping werd verplaatst en verbonden bleef met de woonkamer.
De bakstenen muren van de badkamer en de keuken zijn niet origineel, maar respecteren getrouw de reeds bestaande muurafwerkingen (er werd gebruik gemaakt van gezandstraalde bakstenen van Saint Pierre).
Fiammetta’s favoriete kamers zijn de woonkamer en de mezzanine, terwijl de objecten die ze het leukst vindt de Biagio lamp van Flos in wit marmer en de zwarte Eames House Bird van Vitra op de woonkamertafel zijn.
«Voor ons (net als voor Wright) is de open haard het middelpunt van het huis en de woonkamer de plek waar we samenkomen rond het vuur om verhalen te delen of gewoon om als gezin te ontspannen. Al onze familieleden hebben de traditie om bij belangrijke gelegenheden in deze zaal bijeen te komen».
De studio op de begane grond is de ruimte waar Nicoletta het liefst werkt (al sinds haar 23e!).
«Mijn kindertijd was de tussenverdieping, waar ik ging lezen, om na te denken… Het brengt me terug naar de middagen die ik daar doorbracht met mijn neven en nichten, het was onze kleine controletoren, een perfecte schuilplaats», zegt Fiammetta .
Voor Nicoletta is deze glazen tafel van Asnago en Vender met uitzicht op de tuin de plek om te ontbijten, waar ze haar cappuccino kan drinken, brood en jam kan eten en de juiste geest kan vinden om aan de slag te gaan.

Voor Fiammetta is het echter de favoriete plek om aan de slag te gaan en tegelijkertijd gefocust te blijven dankzij de stilte en het licht dat uit het grote raam komt. «Ik ben erg gehecht aan de Eames-fauteuil waar ik mijn grootmoeder of grootvader aantrof terwijl ik wachtte op ons gebruikelijke avondgesprek, waar ik altijd vol gelach aan terugdenk».

In de planken staan ​​familiefoto’s en enkele sculpturen die cadeau zijn gegeven door bevriende kunstenaars. Aan de muur hangen schilderijen van Eva Fischer, een goede vriendin van de grootouders.
De woning wordt met zijn grote glasvlakken die volledig open kunnen, één met de buitenwereld. Bij mooi weer kunt u met veel gasten genieten van de barbecue, dankzij de grote tafel met stoelen.

Het is moeilijk om de lucht uit te leggen die je inademt in deze moderne en gastvrije villa, vol geschiedenis, die verder gaat dan de omliggende stedelijke context en die de passie uitdrukt van deze prachtige familie van creatieve professionals.

Mcz-barbecue; Selene stoelen van Artemide, ontwerp Vico Magistretti, 1969 (niet meer in productie)

Bekijk alle foto’s van dit huis

In onze rubriek Mijn Houzz bieden wij interessante en originele woningen aan voor huiseigenaren en huurders. Als u wilt deelnemen, stuur ons dan enkele foto’s van het huis samen met een korte beschrijving naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw woning te fotograferen, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Leave a Response