#image_title
Alle artikelen

Houzz Homes: Als de woonruimte zich uitstrekt tot het hele appartement

22views

In het hart van Milaan, op een steenworp afstand van de Duomo, herbergt een gebouw uit de vroege jaren zeventig een klein appartement op de bovenste verdieping, speciaal gemaakt door de aanwezigheid van grote terrassen. De relatie tussen interne en externe ruimtes stond centraal in het renovatieproject, gecreëerd door architect Filippo Colombetti die, juist om de kamers vloeiender te maken en continuïteit tussen binnen en buiten te creëren, het woongedeelte verbeterde.
Foto door Marina Ferretti

Oogopslag
Wie woont daar: een alleenstaande dertigjarige die op tv werkt
Duif
: Cairoli-gebied, Milaan
Jaar van constructie: 1970
Jaar van renovatie: 2015
Architect: Filippo Colombetti
Oppervlak: 80 m² verdeeld in woonkamer (met woonkamer en keuken), badkamer, slaapkamer en studeerkamer; er worden twee terrassen toegevoegd: de grootste ligt voor de woonkamer en meet 88 m²; de kleinste, die toegankelijk is vanuit de slaapkamer en de studeerkamer, meet 10
Kosten: 230 duizend euro inclusief meubilering
Het interessante detail: de terrassen, vooral de grootste, worden een integraal onderdeel van de woning, gekenmerkt door een sterke continuïteitsrelatie tussen binnen en buiten

«Ik heb de indeling van het appartement, dat lang en smal is, niet veranderd – zegt de architect – maar ik heb de afmetingen van de badkamer en de slaapkamer aangepast om meer belang aan het woongedeelte te geven. En ik heb de ramen van de woonkamer en de slaapkamer juist vergroot om de toegang tot de terrassen te vergemakkelijken. In het bijzonder heb ik de grootste omgetoverd tot een andere kamer, een overdekte eetkamer die bijna 9 maanden per jaar gebruikt kan worden.”

Voor de toegangsdeur heeft de architect ervoor gekozen om de bank met de klassieke salontafels en een kleine eettafel te plaatsen (het is een opnieuw geverfd meubelstuk uit de jaren 40). Achterin de kamer werd een containerbank (ontworpen door de architect) geplaatst waarop de tv werd geplaatst, ongeveer 4 meter lang, even lang als de hele muur. Boven de tafel hing een hanglamp. Tenslotte zijn er in de grijze muur spots ingebouwd om de schilderijen of objecten die aan de muur hangen te verlichten. “Ik wilde de muur in deze kleur schilderen om hem te accentueren”, benadrukt de architect.

Bank- en salontafels: Calligaris; Lhanglamp: Costanza van Luceplan

De ramen leiden naar het grote terras. De linker is vergroot vergeleken met het origineel. In het midden hing een roterende open haard.

Voor de vloer van het woongedeelte en het hele huis werd gekozen voor parketplanken van natuurlijk eikenhout, beschilderd met een olie-effect van één formaat (2,20 x 15 m).

De verwarming is vloerverwarming. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst; terwijl een domoticasysteem de hele woning aanstuurt: van de verlichtingsscenario’s tot de verwarming, van het alarm tot het videobewakingssysteem, van de gordijnen tot het sluiten van de rolluiken.

Domoticasysteem: My Home BTicino

Het hoofdterras is 18 centimeter lang en 5 centimeter diep en is ontworpen om een ​​externe eetkamer te creëren.

Deze omgeving kenmerkt zich door een lamellendak dat, indien nodig, geheel kan worden afgesloten. Deze buitenomgeving blijft zelfs op regenachtige dagen toegankelijk. In de winter of bij wind is het mogelijk om alle zijden van de constructie af te sluiten dankzij de gordijnen die in de dwarsbalken zijn ingebouwd.

Zowel het sluiten van de lamellen als de beweging van de gordijnen wordt steeds beheerd door het domoticasysteem.

Eettafel: Ikea; tuinmeubilair: Unopiù

Aan de muur achter de eettafel is een infrarood verwarmingslamp bevestigd. Achter de bank, aan het uiteinde van het terras, werd een extra helder, bijna transparant glas geplaatst om de eetkamer zelfs in de koudste maanden te beschermen.
Voor de vloer van het terras werd gekozen voor een drijvende afdekking in bamboevezel en PVC, die geen onderhoud vergt. Eronder is een waterdichtingsmantel geplaatst die regenwater opvangt en naar de plantenbak brengt, bedekt met hetzelfde materiaal dat voor de vloer wordt gebruikt.

In het bijzonder zijn de twee onderste tafels van de plantenbak gemagnetiseerd om het reinigen van het kanaal mogelijk te maken dat, gepositioneerd onder de bloemen, tot taak heeft het water te verdelen en vervolgens naar het externe kanaal van de gevel te sturen.

Als we terugkeren naar het huis, vinden we de keuken aan de linkerkant, rechts van de ingang.

«Vroeger bevond zich de keuken op de plaats van de bank en direct na de ingang was er een voorkamer die naar de slaapkamer leidde. Op deze manier werd het woonoppervlak echter meer opgeofferd. Ik wilde het verplaatsen om de ruimtes vloeiender te maken en het grote terras aan de voorkant van de woonkamer laten, zodat ik het kon omvormen tot een praktische buiteneetkamer. Daarom heb ik gekozen voor een doorschuifkeuken”, aldus de architect.

Om een ​​vleugje kleur aan te brengen, werd het binnenpaneel van de voordeur rood gekozen.

Om het appartement te verlichten werkte de architect samen met een verlichtingsbedrijf dat een project creëerde hieraan. In de keuken zijn vooral ronde spots ingebouwd voor een homogener licht: «De lichtbron ligt ongeveer 3-4 centimeter hoger dan het profiel van de spot, hij blijft dus verzonken en verblindt dus niet – legt de ontwerper uit – ziet om deze reden alleen de witte cilinder; terwijl in de woon- en slaapkamer gekozen werd voor rechthoekige modellen die lichtbladen creëren met een meer scenografisch effect.”

Spotlights: iGuzzini

De keuken (2,50 x 4 m) is voorzien van een Corian werkblad, geïntegreerde spoelbak en inbouwapparatuur.

Kap: Faber

De gang is lang en smal. Het lijkt echter niet krap dankzij de ramen die toegang geven tot het grote terras.

Deze ruimte wordt versterkt door het bijzondere verlaagde plafond, gekenmerkt door LED-profielen die de gehele gang verlichten. «Het zijn samengestelde parketplanken die als deuren opengaan om het onderhoud te garanderen. Dit idee verbergt in feite alle systemen in het appartement. Als ik voor een gipsplaatoplossing had gekozen, waren de voegen zichtbaar geweest”, legt Colombetti uit.

De kamer wordt verlicht met LED-strips die langs het verlaagde plafond zijn geplaatst. De muur achter het bed is gemaakt met een bijzondere bekleding: het zijn dunne houten platen waarop een natuursteen is gesneden en gelijmd.

De nachtkastjes zijn hangende lades, ontworpen door de architect. De gordijnen, in de slaapkamer en in alle kamers, worden tussen de twee glasruiten geplaatst en zijn geautomatiseerd.

Bed: Calligaris; bekleding gebruikt voor de muur achter het bed: Bonomi Pattini

In de studeerkamer, die grenst aan de kamer, ontwierp de architect een aan de muur gemonteerde boekenkast. De planken worden afgewisseld met gekleurde parallellepipedums, het zijn klassieke ordners met deurtjes. Op het werkblad heeft Colombetti een lange en smalle gele bak ontworpen met een opening aan de bovenzijde die als functie heeft de kabels te verbergen.

Vanuit de studeerkamer, maar ook vanuit de slaapkamer, is het mogelijk om toegang te krijgen tot het kleinere terras waar de barbecue staat.

In de badkamer bevindt zich een ligbad met douche, waarvan het glas op maat is gemaakt door een glasmaker.
De wasmachine is onder het Corian aanrechtblad ingebouwd.

Voor de badkamervloer werd gekozen voor porseleinsteengoed, leisteeneffect; terwijl de muren bedekt zijn met zeer dunne tegels van 3 mm dik.

Sanitair: Ideal Standard; Rubinetteria: Cristina; Shanddoekverwarmer: Brem; badkuip: Kaldewei; wandbekleding: Kerlite

De badkamer was oorspronkelijk erg hoog en reikte tot 5 meter. De architect koos ervoor om het plafond te verlagen en een mezzanine te creëren. «Wat, indien gesloten, een dakraam lijkt, verbergt in plaats daarvan een opslagruimte met een hoogte van ongeveer 1,80 meter» legt Colombetti uit. En hij voegt eraan toe: “GDankzij een knop bij de deur gaat het luik open en komt er een aluminium ladder naar beneden. Een speciaal gemaakt houten oppervlak met veren zorgt ervoor dat hij zo hoog kan afdalen dat hij vervolgens met behulp van de handen naar beneden kan worden getrokken. Wanneer hij niet meer nodig is, wordt hij handmatig naar boven geduwd en door nogmaals op de knop te drukken gaat hij weer omhoog en gaat het luik dicht».

Vertel ons: je vindt dit huis leuk? Heb je ideeën gevonden waar je inspiratie uit kunt halen? Schrijf uw indrukken in het opmerkingengedeelte.

In onze rubriek Houzz Homes stellen wij interessante projecten voor van Houzz-professionals. Als u ons uw werk wilt laten zien, upload dan de foto’s naar uw Houzz-profiel en stuur de link samen met een korte beschrijving van het project naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw werk te publiceren, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Ander
Materiaalgids: Corian ontdekken

Leave a Response