#image_title
Ontwerp en interieur

Het interieur van een buurtcentrum voor bewoners van een stadswijk in Novosibirsk – een project van studio Shubochkini en het bedrijf Brusnika

34views

Het studioteam van Shubochkini ontwikkelde samen met het interieuratelier van het bedrijf Brusnika het ontwerp van een buurtcentrum in Novosibirsk voor bewoners van vier gebouwen. Het concept van de ruimte is gecreëerd als een lokale ‘derde plek’, niet geassocieerd met thuis of werk, waar mensen van verschillende leeftijden zich gezellig en comfortabel zullen voelen. Het centrum is gericht op het samen kijken van films, het nemen van managementbeslissingen, lezingen, masterclasses, het vieren van verjaardagen en andere activiteiten die de goede nabuurschapsbetrekkingen helpen versterken.

  • Plaats: Novosibirsk
  • Vierkant: 140,5 m²
  • Auteurs: Shubochkini-studio, bedrijf Brusnika
  • Foto: Natalia Bochkova

Omdat de ruimte de grenzen van het appartement moest verleggen en de bewoners van het blok moest verenigen, wilde ik het ontwerp zo gezellig en huiselijk mogelijk maken. De architecten hebben hier locaties aangewezen voor kinderspelen, bijeenkomsten met vrienden, discussies over zakelijke ideeën en zakelijke bijeenkomsten. Het pand onderscheidt zich door een flexibele indeling zonder strikte zonering, maar met blokken die voorwaardelijk zijn ingedeeld naar functie. De oppervlakte van honderdveertig vierkante meter omvat een woonkamer, een hal voor masterclasses, een keuken, een eetkamer, een speelkamer en een transformeerbare coworking-ruimte. Er is ook een compacte ‘Skype’-ruimte voor online onderhandelingen, het opnemen van live-uitzendingen, tik-toks en podcasts. Lichtgordijnen, contrasterende kleuren en mobiele scheidingswanden hielpen de zones af te bakenen. Het interieur bleek licht dankzij de panoramische ramen: ze worden niet geblokkeerd door meubels en de zonnestralen dringen gemakkelijk de kamer binnen. Het middelpunt van de belangstelling is een grote gebogen eettafel, waarrond een groep vrienden en buren zich kunnen verzamelen. In het midden van het bouwwerk staat een symbool van vrede: een levende boom in een pot ingebed in een van de steunen. De ontwerpers kozen voor afwerkingsmaterialen die slijtvast en duurzaam waren, zodat ze er zelfs na meerdere jaren nog netjes uit zouden zien. Voor de muren werd afwasbare verf in lichtgrijze, beige, terracotta en grasgroene tinten gebruikt en als vloerbedekking werd grijs kwartsvinyl gebruikt. De kast en het gestoffeerde meubilair in het project zijn gemaakt van hout in warme tinten, en diepblauwe, groene en bruine accenten in textiel en decor gaven karakter aan het interieur.

Leave a Response