#image_title
Ontwerp en interieur

Modern interieur van een appartement dat de sfeer van het oude Sint-Petersburg heeft behouden – project van Background studio

33views

Ekaterina Ignatova en Nana Kobakhidze van het Background studio-team ontwierpen het interieur van een appartement gelegen aan de oever van de Moika-rivier, in een appartementencomplex uit het midden van de 19e eeuw. De klant schildert en leest veel, dus hij wilde een functionele ruimte met een interessant concept en ruime boekenplanken. De ontwerpers verwerkten suprematistische motieven in het project door middel van een compositie van op maat gemaakt schrijnwerk, bijvoorbeeld een zwart vierkant in een grijze keukenkubus en een kast met heldere geometrische vormen in verschillende kleuren.

  • Plaats: Sint Petersburg
  • Vierkant: 95 m²
  • Auteur: Achtergrondstudio
  • Foto: Ivan Sorokin

De oorspronkelijke plattegrond van het appartement was een klassieke versie van de indeling van functionele ruimtes in het oude gebouw: de entreehal veranderde in een lange gang met aan de ene kant woonruimte en aan het einde een badkamer, toilet en keuken. De voordelen van het object waren onder meer de goede staat van de vloeren en ondersteunende constructies, terwijl de voor de hand liggende nadelen de ongemakkelijke zonering en balken van gewapend beton waren die de grenzen van de kamers benadrukten. De ontwerpers behielden de logica van de ruimte en vulden deze aan met moderne oplossingen: voor het privéblok verscheen bijvoorbeeld een ruime kleedkamer, verdeeld in twee delen. Door de beelden van de hal werden de badkamers gecombineerd en vergroot: deze techniek maakte het mogelijk om een ​​wasruimte en een infraroodsauna uit te lichten. De doorgang naar de publieke ruimte is versierd met een boog van kasten met glazen schuifwanden. Indien nodig verdwijnen ze volledig in de muren, waardoor de woonkamer wordt gecombineerd met een ruime keuken. Het kookgedeelte in het appartement wordt gevormd door een contrasterend decor met zwarte en grijze gevels, een granieten eiland en een eetgroep voor vier personen. Kenmerkend voor het interieur was het antieke metselwerk, dat de opdrachtgever open wilde laten. Om te voorkomen dat de felrode kleur van de baksteen alle aandacht naar zich toe zou trekken, werd deze zorgvuldig bedekt met een speciale samenstelling. Het team van Achtergrondstudio bedacht een bijzondere coatingtechniek: ambachtslieden wreven kalkpleister in met steenstof en fixeerden dit met een primer erop. Ongebruikelijke ontwerpdetails waren onder meer een strikte open haard en een complex gevormd tapijt met een afgesneden hoek, waardoor bewoners niet in de gangpaden zullen struikelen. Het was mogelijk om de geest van Sint-Petersburg te combineren met nieuwe trends dankzij grote architectonische volumes die aanleiding geven tot dynamische suprematistische composities.

Leave a Response