#image_title
Ontwerp en interieur

De Jizera houtconstructie maakt indruk met een perfect ruimtegebruik en een fantastisch uitzicht

39views

Wanneer de grond een goede ligging heeft, zicht heeft op de open ruimte en de natuur eromheen, hoeft er niet veel toegevoegd te worden aan een gelukkig leven. Dan hangt het alleen van de levensstijl af of de woning geschikt zal zijn voor permanente bewoning, of dat deze meer voor weekenden gebruikt zal worden.

Korte samenvatting uit het artikel:

  • In het IJzergebergte werd een klein, efficiënt ontworpen huis gebouwd voor een vakantieverblijf, rekening houdend met het omringende landschap.
  • De woning heeft minimale bouwkosten, een eenvoudig ontwerp en is georiënteerd op maximaal gebruik van het uitzicht.
  • Het interieur biedt een open ruimte met galerij, efficiënt gebruikte slaapkamers en een terras onder het dak.

Deze samenvatting is gegenereerd met behulp van AI en wordt beoordeeld door de redactie.

Op de plaats in de Jizerské hory, waar de eigenaren een gratis bouwkavel kregen, is de bebouwing verspreid, zodat er geen rekening hoefde te worden gehouden met het huis van de buren achter het hek. Niettemin besloten de architecten van studio Labour 13 de plek ondergeschikt te maken en probeerden ze geen extravagante vormen in het beschermde natuurgebied te promoten.

Land met uitzicht

“Een mooi gelegen perceel met prachtig uitzicht over de vallei bepaalde in grote lijnen de binnenruimtes. Bovendien was de opdracht duidelijk: een klein, goedkoop huis voor een voornamelijk recreatief gezinsverblijf”, herinnert architect Martin Vomastek zich.

“Aan de andere kant moet gezegd worden dat voor een bepaald type persoon dat zich niet houdt aan het verzamelen van voorwerpen, zo’n huis gemakkelijk het hele jaar door zou kunnen wonen. Hoewel we erin zijn geslaagd de bouwkosten te minimaliseren, heeft het gebouw alles wat je nodig hebt en verschilt het van een standaard eengezinswoning doordat het weinig opslagruimte heeft en bijvoorbeeld de trap naar de open galerij boven de woonkamer erg steil is om niet te nemen te veel ruimte in beslag nemen in de gemeenschappelijke ruimte.”

Terras onder het dak

Het huis bestaat uit één verdieping met een zadeldak, de strakke archetypische lijnen van het gebouw worden niet onderbroken door een uitsteeksel of uitbouw. Integendeel, een deel van het terras loopt door in de massa van het huis richting het prachtige uitzicht op de vallei, waardoor het overdekt wordt door de overstek van het dak.

Ongeveer in het midden van de rechthoekige plattegrond ligt de woonkamer met een grote eettafel bij de glazen wand naar het terras, een keukenblok langs de tegenoverliggende wand met raam naar de achtertuin en een bank verscholen naast de trap naar de galerij. De ruimte boven de woonkamer is open tot aan het dak.

Aan de ene kant van de woonkamer bevindt zich een inkomhal met ingebouwde kasten en een badkamer, aan de andere twee aparte slaapkamers. Beide zijdelen hebben een standaardhoogte met een plafond, waardoor op de zolder erboven twee grotere ruimtes zijn gecreëerd, alleen omzoomd met leuningen, dus open naar de woonkamer, waarover een verbindingsbrug loopt. (Het artikel is redactioneel ingekort, je kunt het in zijn geheel terugvinden in de nieuwe editie van het tijdschrift Dům & Zahrada.)

Wil je meer weten over dit houten gebouw in Jizerka?

  • Structurele oplossing van het gehele gebouw
  • Oriëntatie en locatie
  • Ontwerpen van materialen en kleuren
  • Ramen als verbindend element
  • Bouwkosten
  • Extra gebouw op het terrein

Dit alles en nog veel meer informatie en producten vindt u in het decembernummer van het tijdschrift DŮM & ZAHRADA, dat op 16 november verschijnt.

Bron: Huis & Tuin

Leave a Response