#image_title
Alle artikelen

Voor en na: de creatieve zolder voor onafhankelijke kinderen

33views

We zijn in Turijn, net buiten het historische centrum, op een steenworp afstand van het universiteitscentrum. Hier vroeg een familie van kooplieden de architect Davide Varetto om de zolder op de derde verdieping van een huis dat zij bezaten te renoveren. Het doel was om een ​​onafhankelijke ruimte te creëren voor twee van de drie kinderen die ten tijde van de werkzaamheden, in 2014, naar de universiteit gingen, terwijl de derde, de oudste, werkte en al weg was van huis.
De omgeving, bijna 100 cm groot m² en door de kinderen als “schuilplaats” gebruikt, maar het was in erbarmelijke staat en voordat we aan de meubels dachten, die bijna allemaal van gerecyclede materialen waren gemaakt, was het nodig om het energiezuinig te maken. Het resultaat is een modern, licht en kleurrijk appartement dat de smaak en passies van de eigenaren weerspiegelt.
Foto door Adriano Pecchio

Oogopslag
Wie woont daar: twee universiteitsstudenten, broer en zus
Duif: Turijn, Polytechnisch gebied
Jaar van constructie: 1970
Jaar van renovatie: 2014
Architect: Davide Varetto door Varettoontwerp
Oppervlak: 96 m²
Renovatiekosten: 110 duizend euro voor bouwwerkzaamheden en installaties en 55 duizend voor meubilering en timmerwerk
Het interessante detail: bijna alle meubels zijn gemaakt met meerlaagse panelen afkomstig van het meubilair dat vóór de renovatie de zolder inrichtte. Deze panelen waren niet alleen door de tijd versleten, maar ook vernield door teksten en stickers; Er was aanzienlijk timmerwerk nodig om ze terug te krijgen.

«Voordat we het interieur onder handen namen, hebben we het appartement energiezuinig gemaakt. Voor akoestische en thermische isolatie hebben we panelen toegepast die noch op de muren noch op het dak aanwezig waren, waar alleen de plaat aanwezig was”, legt architect Davide Varetto uit. «Ik heb vloerverwarming en -koeling geïnstalleerd en zo de oude radiatoren geëlimineerd en het comfort verbeterd. Zonnepanelen en energiezuinige hydraulische en elektrische systemen hebben het eindelijk mogelijk gemaakt om de zolder te herontwikkelen tot een energieklasse A-gebouw.”

De toegangsdeur bevindt zich links op de foto. Je komt hier via een interne trap, gelegen in de ouderwoning die zich op de verdieping eronder bevindt. De trap bevindt zich echter bij de ingang, op een punt waardoor u naar het appartement kunt gaan zonder dat u de andere kamers hoeft te betreden.

Vlak voor de deur is een scherm gecreëerd dat de functie heeft om de ingang van het woongedeelte te scheiden en degenen te begeleiden die naar binnen gaan, hetzij naar links – waar zich de keuken, de badkamer en de jongenskamer bevinden – of naar rechts. – waar zich de slaapkamer van het zusje bevindt en de inloopkast. «Ik heb deze muur gemaakt, open aan de zijkant, en bedekt met glanzend rood plexiglas». Het is een folie die op een gasbetonmuur werd geplakt: “Ik heb gekozen voor een oplossing die sneller te realiseren was dan de klassieke bakstenen muur en goedkoper.” De muur wordt bovendien geaccentueerd door twee in de vloer ingebedde spots die de lichtbundel naar boven projecteren: «Il plexiglas reflecteert licht en helpt de omgeving helderder te maken».

De vloer is vervangen. Vroeger was er gelamineerd nephoutparket, afgewisseld met tapijt. “We hebben de vorige vloer verwijderd, de bestrating opnieuw aangelegd en gekozen voor één oplossing voor een uniform resultaat. We hebben gekozen voor een moderner, gebleekt steengoed van imitatiehout met een gestaafd effect».

Pavimento: Energieker; fverzonken bogen: Kreon

PRIMA. Voor de ingang bevond zich een glazen blokkenwand. Nu is op deze punt van het huis het gehele woonoppervlak ontwikkeld.
De foto toont het woongedeelte achter het rode gordijn. Voor de bank, geplaatst in het laagste gedeelte (de zolder varieert van 1,60 tot 3 meter hoog), werd een meubelstuk geplaatst, gemaakt door het interne timmerwerk van de Varettodesign studio (de Falegnameria Varetto). Terwijl de rode tafel werd aangeschaft, werd de plank erboven verkregen uit het meubilair waarmee de zolder voorheen was ingericht. «Deze waren erg beschadigd, we moesten ze eerst schoonmaken, daarna met schuurpapier en “elleboogvet” om de stickers en tekeningen te verwijderen, we brachten ze in hun natuurlijke staat en schilderden ze vervolgens met verf op waterbasis. Het was niet gemakkelijk, het was nodig om maximaal drie lagen kleur aan te brengen.”

In deze omgeving, over het algemeen in huis, domineert rood gecombineerd met de benzineblauwe vlek op de bank: «Er werd mij gevraagd om lichte kleuren als basis te gebruiken, maar vervolgens de kamers moderner en jeugdiger te maken met sterkere tinten, zoals rood en oranje. Bovendien is de klant dol op de zee- en zomerblauwtinten en daarom wilden ze dat ik deze tinten ook zou gebruiken.”

Op de achtergrond van de afbeelding zie je een openstaande rode schuifdeur, waarachter de keuken is gecreëerd.

Modulaire bank, op maat gemaakt, in verwijderbare stof: Diba Salotti; Tonin kleerhanger; Tklein rood blaadje: Lack, Ikea (kleur stopgezet)

Het appartement wordt verlicht met LED-strips ingebed in de muur. Eén bevond zich achter het kledingrek, een andere (je ziet het beter op de volgende foto’s) tussen de keuken- en de badkamerdeur (het is de deur die we onderaan zien, aan de rechterkant van de afbeelding). «Verlichting is belangrijk, zeker op zolder. Hier hadden we vier kleine Velux-ramen (70×120 cm) ter beschikking, ik wilde niet het risico lopen dat delen van het huis overdag donker zouden blijven. Daarom heb ik een verlichtingsstudie uitgevoerd en heb ik, mede uit energiebesparingsoogpunt, gekozen voor energiezuinige LED’s met warm licht».

Het schilderij dat in de gang naar de keuken hangt, is een familieherinnering en is gekocht in New York. De ouders en hun kinderen reisden veel en bezochten de Verenigde Staten vele malen, zelfs voor werk.

Inbouwlampen: Kreon

In het onderste gedeelte, links van de entree met je rug naar de entree, is de keuken gecreëerd. «We hebben ook de panelen van het oude meubilair hergebruikt om het blad en de structuur te creëren, die we hebben geprofileerd met een rode plastic rand om het eleganter te maken en aantrekkelijke chromatische effecten te creëren met de andere details van de kamer – legt de architect uit. Omdat we de bovenkasten niet konden plaatsen vanwege de geringe hoogte, hebben we ervoor gekozen om de plint niet zo te maken dat we ongeveer tien centimeter winst maken – en ik ben precies -. Het is me gelukt omdat ik de plint niet heb aangebracht afwasmachine”.

De nis waarin de keuken is gemaakt is 265 cm breed, de hoogte varieert van 85 tot 190 cm.

De deur achter de tafel leidt naar de slaapkamer van de zoon.

Tabel: Ambra T, Groente; transparante stoel: Victoria Ghost van Kartell

De panelen die de keuken afsluiten glijden over een dubbele geleider, ze zijn elk 130 cm breed.

Rechts van de keuken bevindt zich de badkamer. Alle deuren waren grijs gelakt: «Ik gaf de voorkeur aan het meer klassieke wit, het lijkt een gedurfdere oplossing». En de architect merkt op: «Hier heb ik op dit punt een lichtstrook in de muur ingebed, omdat de hoek anders altijd donker zou zijn gebleven, zelfs overdag».

Deuren: Bertolotto

PRIMA. De jongenskamer van vóór de verbouwing. Deze kamer is te bereiken via de deur bij de keuken en heeft een oppervlakte van circa 30 m².
Zowel het bureau als het nachtkastje zijn gemaakt van oud meubilair. De jongen is gepassioneerd door basketbal en eigenlijk zijn er naast het schilderij van Michael Jordan de NBA-petten die hij verzamelt en die in de kamer zijn opgehangen met behulp van de kabels die doorgaans op bouwplaatsen worden gebruikt.

Het schilderij bij het bed is aangeschaft tijdens een van de vele familie-uitstapjes. De gele poef is een kunststof zitting met een stoffen steun waarin een opblaasbaar matras verborgen is, dat eventueel verwijderd kan worden.

Poef: Camping

De deur rechts van de keuken geeft toegang tot de badkamer. Deze kamer is 3,70 m lang en 2,50 m breed. De muren waren gemaakt van grijze hars, passend bij de toon van de binnendeuren. «Om esthetische doeleinden gaf ik de voorkeur aan hars boven tegels, omdat ik het materiële effect mooi vind en ik wilde voegen vermijden en zo een homogener resultaat wilde bereiken».

Op de muren zijn nissen gemaakt gemaakt van gipsplaat, twee zijn open terwijl één – aan de rechterkant – een sluitende glazen deur heeft. SZij zijn de enige elementen in de kamer. Deze kamers zijn verlicht door inbouw LED-spots; hier Er zijn ook transparante plexiglas dozen geplaatst die helpen deze miniruimtes te maken helderder. De muur van de nis was blauw gekleurd, een tint die ook uit het tapijt en het meubilair was gehaald.

De badkamerspiegel werd op maat gemaakt. Op de vloer, aan het einde, zie je een klein beeldje, een souvenir van een andere reis.

De badkamer heeft, in tegenstelling tot de andere kamers, meer onregelmatige hoogtes: hij gaat van 160 naar 180 cm, gaat dan weer naar beneden en stijgt uiteindelijk naar 3 meter.

Spiegel: Lavalle Arredobagno; Mobiel Lavalle badkamermeubel; Spiegellicht: Mini Glo-Ball C/W, Flos

De douche is op maat gemaakt, het glas is mat en de binnenbekleding is van hars. Het werkblad en de spoelbak zijn van Corian.
PRIMA. De badkamer bevond zich naast de glazen blokmuur. Hij is nu verplaatst: hij staat op de plek waar op deze foto de tv staat (onderaan de afbeelding). Het was mogelijk om afvoeren of leidingen niet te verplaatsen.
Rechts van de toegangsdeur bereikt u de inloopkast en de meisjesslaapkamer. Het behang op de achtergrond van de foto verbergt en camoufleert de deur die naar deze kamers leidt: «De klant vroeg mij naast de kleuren ook om dit soort bekleding te gebruiken. Dus ik dacht dat ik het op deze deur zou toepassen. Het is een duurzaam, wasbaar textielpapier; het ontwerp werd gekozen door de klant en vervolgens op maat gemaakt volgens de kenmerken van het dak (waarvan de hoogte varieert van 160 cm tot 3 m, de muur is 5 m lang), zodat het ontwerp proportioneel was”.

Behang: Muur & Decò; Porta raso muro: Luadi

Een close-up van de muur.
Via de deur met het behang komt u in de inloopkast, een kamer van circa 18 m². De manier waarop het tot stand is gekomen is bijzonder: er werd gebruik gemaakt van aluminium palen vastgezet met metalen steunen waaraan witte planken werden verankerd, wederom verkregen uit oud meubilair.
De rode fauteuil heeft in het midden een uitsparing waaruit een opblaasbaar matras kan worden gehaald.

Tapijt: Paola Lenti; fauteuil: Campingeiland

PRIMA. Op deze foto is te zien hoe de meisjeskamer er voorheen uitzag, deze is ongeveer 14 m² groot. Aan de rechterkant werd het bureau teruggevonden en gebruikt in de kamer van de broeder.
Waar voorheen een kledingkast stond, is er een opening gecreëerd die naar de inloopkast leidt. In de hoek een teruggevonden shabby chic bureau. Het schilderij behoort tot familieherinneringen.

Het is jouw beurt! Vind je deze renovatie leuk? Wilt u ook op deze zolder wonen?

In onze Voor en Na column stellen wij interessante projecten voor van Houzz-professionals. Als je ons je werk wilt laten zien, upload de foto’s naar uw Houzz-profiel en stuur de link samen met een korte beschrijving van het project naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw werk te publiceren, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op

Leave a Response