#image_title
Alle artikelen

My Houzz: hoe Thomas het licht terugbrengt naar 45 m² in ruwe steen

45views

Thomas Lefèvre kwam dit appartement in het centrum van de stad Antibes, Frankrijk, tegen terwijl hij op zoek was naar een interessant renovatieproject waarmee hij zich zou kunnen meten met de charme van ruwe steen. De binnenhuisarchitect werd werkelijk getroffen door liefde op het eerste gezicht voor deze ongewone plek, waarvan hij de potentie onmiddellijk begreep. «Dit halfverborgen huis, met oude balken en zichtbare stenen, betoverde me onmiddellijk, ondanks de indrukwekkende hoeveelheid werk die nodig was om het te repareren. De aankoopprijs was redelijk, ook al had niemand vóór mij begrepen dat het een koopje was. Daarom besloot ik het appartement te kopen om het aangenaam en gastvrij te maken”, herinnert Thomas zich. Het pand, dat in de loop der jaren achtereenvolgens als garage, kapsalon en woning heeft gediend, is vervolgens in tweeën gesplitst, waardoor aan de ene kant een comfortabel appartement en aan de andere kant een zelfstandige studio ontstond.
Foto door Franck Minieri

Schot doog
Wie woont daar: Thomas Lefèvre
Duif: Antibes, Frankrijk
Oppervlak: 45 m², met een mezzanine van 5 m²
Prezzo: € 35.000 BTW inbegrepen, inclusief renovatiewerken en meubilering
Interieurontwerper: Thomas Lefèvre, eigenaar van Lefèvre-ontwerp

Een van de belangrijkste voordelen van dit appartement is de locatie: het ligt in een rustige straat in het oude centrum van Antibes.

Bij de renovatie van het pand probeerde de binnenhuisarchitect de geest en geschiedenis van deze plek zoveel mogelijk te respecteren en de eeuwenoude charme te behouden, door er een vleugje moderniteit aan toe te voegen.

Het appartement is te bereiken via een groot glazen raam met staalconstructie, voorzien van vier schuifdeuren. Op zonnige dagen, die in de regio veelvuldig voorkomen, komt u direct uit op het terras.

De keuken is naast het raam geplaatst, iets hoger gebouwd dan de buitenzijde, waardoor deze niet precies op hetzelfde niveau ligt als de straat.
De zichtbare stenen van de muur waren ooit bedekt met cement: door ze aan het licht te brengen en terecht te benadrukken, geven ze nu een vleugje stijl en elegantie aan het hele appartement. De muur werd gedeeltelijk afgebroken om een ​​nis te creëren voor de koelkast, die onmogelijk volledig in het andere keukenmeubilair paste.

Koelkast: Smeg; koperen metalen hanglamp: Huizen van de wereld; hanglamp met metalen structuur: Meubilair en jij

Zelfs het plafond heeft zijn oorspronkelijke charme teruggekregen dankzij de restauratie van de oude eiken balken, die geschuurd en geschilderd zijn. «Het open balkenplafond van de keuken was verborgen onder lagen beton en gips. We hebben daarom alles heel zorgvuldig verwijderd en de balken beschermd met een transparante lak, zodat we ze niet hoefden te verven.” De stalen plaat verbergt een gat in het plafond dat al aanwezig was toen de binnenhuisarchitect arriveerde.

Het verlaagde plafond dat langs het openslaande raam loopt, verborg de kast van een elektrisch rolluik dat nu plaats heeft gemaakt voor een modern verlichtingssysteem, gecreëerd met inbouwspots.

De glazen deur bij de entree is de belangrijkste lichtbron in het appartement. Om deze reden werd de keuken uitsluitend ingericht met laag meubilair, zodat de zonnestralen de woonkamer kunnen bereiken, waardoor de helderheid van de omgeving wordt geoptimaliseerd.

De huiseigenaar heeft verschillende ingenieuze oplossingen toegepast waarmee hij de renovatiekosten binnen de perken kon houden en tegelijkertijd uitstekende resultaten kon behalen. Voor de keuken koos hij bijvoorbeeld niet voor een op maat gemaakt werkblad, maar kocht het meubilair bij een grootschalige winkel en creëerde het blad met tegels die Carrara-marmer imiteren; de rand van staalfolie zorgt ervoor dat het er massief uitziet. Het materiaal komt tot zijn recht in de spatbescherming boven de kachel en in de decoraties van de klok.

Keukeninrichting: Leroy Merlijn; tafel en klok: Habitat

Staal bedekt ook de zichtbare elementen van de keuken, waardoor stijl en karakter aan de omgeving wordt gegeven.

De woonkamer, bereikbaar via drie betonnen treden, bevindt zich op een lager niveau dan het eetgedeelte: deze is namelijk ontdaan van het stortmateriaal dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt om ruimte in de hoogte te winnen. De keukenvloer strekt zich uit over een gedeelte van de woonkamer waardoor de ruimte vergroot wordt zonder dat de ruimte kleiner lijkt.

Oorspronkelijk leek het woongedeelte, waar ooit de slaapkamer was gehuisvest, donker en bijna verpletterd onder het gewicht van het gewelfde plafond. Dankzij de onderste verdieping konden we 80 centimeter in hoogte winnen, waardoor de omgeving meer ademruimte kreeg en de kolommen die de bogen ondersteunen, aan het licht kwamen, waardoor hun majesteit werd benadrukt.

Die boven de bank heeft een glad oppervlak, bedekt met gips, om de kamer een moderner karakter te geven, in schril contrast met de rustieke charme van de zichtbare stenen. De verstevigingswanden herbergen nu strategische nissen voorzien van praktische opbergplanken, terwijl in het verlaagde plafond enkele spots zijn ingebouwd die de woonkamer verlichten.

Het bakstenen gewelf dat het raam in atelierstijl omlijst, was gedeeltelijk bedekt met beton en verborgen onder de vloer. Tegenwoordig toont hij zich in al zijn elegantie, versterkt door het licht van een spot die aan de voet is geïnstalleerd.

Aan de andere kant van de woonkamer benadrukt een bio-ethanolhaard door zijn unieke design het moderne karakter van de omgeving. De haard is ingebouwd in de valse muur die de originele stenen muur flankeert, waar zich ook een kledingkast bevindt, waarvan de deur bestaat uit kleine houten blokken van 2-3 centimeter dik.

De kamer is ingericht met meubilair gekocht bij grote retailers, gecombineerd met gerecyclede elementen. “De Scoubidou fauteuil en de Diamond van Bertoia werden af ​​en toe aangekocht dankzij de hulp van een buurman die op straat kwam wonen en van beroep antiquair is”, specificeert de binnenhuisarchitect. De doeken die aan de muren hangen zijn werken van kunstenares Hélène Mignot.

Kleine tafel: Habitat; slaapbank: Huizen van de wereld

Een glazen raam scheidt de woonkamer van de slaapkamer. De ijzeren structuur werd op maat gemaakt door een vakman, zodat deze perfect in het gewelf van het appartement paste. “Om esthetische redenen werd aan de voet van het gewelf een betonnen sokkel toegevoegd, waardoor de kolom eeuwenoud leek en de kamer meer charme kreeg”, legt de binnenhuisarchitect uit.

De bakstenen kolom aan de andere kant van het raam is echter nieuw: gebouwd met materialen die vergelijkbaar zijn met die van het oorspronkelijke gewelf en integreert perfect met de rest van de omgeving.

De slaapkamer bevindt zich tegenwoordig op de plaats van de oude keuken. De kamer, door de bouw van de zelfstandige studio gescheiden van de oorspronkelijke entree, was erg donker. Het raam in atelierstijl is daarom de ideale oplossing omdat het het licht uit de woonkamer de kamer binnen laat filteren, waarvan de intimiteit behouden blijft dankzij de aanwezigheid van een donker stoffen gordijn. Deze laatste blijft verborgen achter de speciaal daarvoor gecreëerde bakstenen kolom.
De mezzanine vormt een andere belangrijke lichtbron voor de kamer: «In eerste instantie hadden we tot aan het plafond een scheidingswand gebouwd om deappartement uit de studeerkamer, maar toen besloten we ter hoogte van de borstwering een opening te maken om de kamer te verlichten. Sterker nog, we beseften dat het zonde was om geen gebruik te maken van het licht dat binnenkwam via het raam, dat zich slechts twee meter achter de scheidingswand bevond.”

De binnenhuisarchitect besloot daarom een ​​mezzanine te creëren om het raam in samenhang met de slaapkamer te plaatsen, waardoor de helderheid ervan werd verbeterd. De gecreëerde ruimte, ongeveer 5 m² groot, was niet bruikbaar ontworpen, maar biedt toch plaats aan een extra bed.

Bovendien laat het je toe om de ruimte te structureren: het houten raamwerk, bewust ruw gelaten, steekt iets uit de muur, wat dynamiek aan de omgeving geeft, terwijl de borstwering, bestaande uit stalen staven, een vleugje grafische stijl aan het geheel geeft.

«Het gewelf boven het bed was niet zo mooi om naar te kijken. Daarom hebben we het gerenoveerd, waardoor het een modernere uitstraling heeft gekregen, maar de onregelmatige vorm behouden is gebleven om te voorkomen dat het volume van de kamer onnodig wordt verkleind”, aldus de binnenhuisarchitect. Het bed, dat onder de boog is geplaatst, wordt omlijst en geaccentueerd door twee wandlampen die dienst doen als bedlampjes.

Bed: Ikea; wandlampen: Habitat

De badkamer, die direct uitkomt op de slaapkamer, herbergt een douche van 90 x 120 centimeter: om deze af te bakenen vinden we een glazen deur, gemaakt door dezelfde smid die het raam heeft gemaakt, en een nisstructuur in spatelbeton, waarin twee planken zijn ondergebracht handig voor het opbergen van handdoeken. De interne bekledingstegels imiteren steen, om het thema van natuurlijke materialen te behouden. In werkelijkheid wordt er slechts één grote tegel op de muur gelegd, om een ​​realistischer effect te verkrijgen en geen gaten te creëren.
Links van de douche rust de wastafel op een op maat gemaakt houten en geborsteld betonnen oppervlak. Het meubel heeft een golvende lijn die zich perfect aanpast aan die van de muur, waardoor de kleine beschikbare ruimte wordt geoptimaliseerd zodat u de deur kunt openen waarachter het toilet zich bevindt. De spiegel is een ander element dat speciaal voor deze omgeving is gemaakt.

Alle kamers van het appartement zijn opnieuw ontworpen met als doel de originele elementen te benadrukken en de voorkeur te geven aan de sfeergebruik van natuurlijke materialen. Het resultaat is een perfecte combinatie van het comfort van een modern appartement en de tijdloze charme van het antieke.

Wasbak: Leroy Merlijn

In onze rubriek Mijn Houzz bieden wij interessante en originele woningen aan voor huiseigenaren en huurders. Als u wilt deelnemen, stuur ons dan enkele foto’s van het huis samen met een korte beschrijving naar redazione@houzz.com. Indien wij besluiten om uitsluitend uw woning te fotograferen, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ander
De expert aan het woord: uw huis renoveren, fundamentele en overbodige uitgaven

Leave a Response