#image_title
Alle artikelen

My Houzz: een verenigd gezin dat een huis uit de duizend renoveert

34views

In Valiano, een klein dorpje in de gemeente Montepulciano, was de renovatie van een huis jarenlang de weekend- en vrije tijdactiviteit van een heel gezin dat jongleerde met puin en stof. Met medeplichtigheid van man en vrouw, Davide en Emanuela, maar ook van Anchise en Viviana, de ouders van Davide. Alles bij elkaar in “Toscaanse stijl”, met de vrolijke en soms oneerbiedige koppigheid en de oprechte ironie die de mensen in dit land altijd hebben vergezeld.

Een renovatie die bedoeld was als een herontdekking van de oorspronkelijke vorm van het huis en zijn authentieke materialen: de terracottavloer versleten door eeuwenlang vertrappelen en de zolder gemaakt van handgezaagde eiken balken. Maar er werden ook nieuwe structurele elementen gecreëerd om te integreren met de stijl, strikt op ambachtelijke wijze geproduceerd. Elke hoek, van het plafond tot de vloeren en de trap, is het resultaat van geduldig herstel en creatief hergebruik van de materialen die in het gebouw zijn gevonden, aangekocht in een staat van verlatenheid, en van de materialen gevonden door lokale ambachtslieden.

Oogopslag
Wie woont daar: Davide en Emanuela Guastini, restauranthouders, hun zonen Dante en Dario (13 en 7 jaar) en de kat Winny
Duif: Valiano di Montepulciano, Siena, Toscane
Oppervlak: 185 verdeeld in twee delen, 10 jaar na elkaar gekocht en georganiseerd op zes niveaus: woonkamer, keuken en badkamer; badkamer en hoofdslaapkamer; grote woonkamer; kinderkamer; kamer in renovatie (niet aanwezig op de foto’s); grot met wijnen
Jaar van constructie: rond het jaar duizend
Jaar van renovatie: dal 2000 tot 2013
Renovatie- en inrichtingskosten: € 80.000 circa
Toen Davide in 1999 op zoek ging naar een huis om te kopen, woonde hij in een gehuurde boerderij op het platteland in de buurt van Montepulciano. Nadat hij de droom om er zelf een te bezitten opzij had gezet, omdat het een te dure investering zou zijn geweest, ging hij op zoek naar een huis met een eigen geschiedenis.
«Het was mijn moeder Viviana die mij adviseerde om een ​​huis te zoeken in Valiano, een dorp dat zo klein is dat ik niet eens wist dat het een historisch centrum had», legt Davide uit. «Ik ontdekte dat de eerste documenten die de versterking van het kasteel van Valiano bevestigen, dateren uit het jaar 1000».

In de zomer van 1999 vergezelde een vriend van zijn moeder Davide om te bezoeken wat zijn thuis zou worden. Het bestond destijds uit een appartement op de eerste verdieping van circa 50 m² en één zolder, ongeveer dertig jaar eerder bewoond door de laatste huurder. Het appartement bestond uit vier kamers die met elkaar verbonden waren door een centrale gang.

Geen verwarmingssysteem, behalve de monding van een houtkachel in het plafond in slechts één kamer. De keuken was niets meer dan een zandgootsteen met alleen een koudwaterkraan en de badkamer, legt Davide glimlachend uit, «bestaande uit het toilet, geen badkuip of douche, noch bidet, bevond zich in de ongemakkelijke verhoging van een doorgang die via een duizelingwekkende trap leidde naar de zolder. Tegels en tegels lagen over elkaar op het plafond, zodat je een glimp van de lucht kon opvangen. Toch was er geen waterinfiltratie!

«We moeten vader Anchises bedanken. Voor iedereen. En alles”, leggen Davide en Emanuela enthousiast uit. «Hij is de architect en uitvoerder van dit project. We hadden natuurlijk wel ideeën, maar zonder zijn inventiviteit, zijn enthousiasme en zijn inzet hadden we deze niet kunnen realiseren.”

Voor deze onderneming kocht vader Anchises een oud exemplaar gecombineerd, een houtbewerkingsmachine uit de jaren twintig; in de garage had hij al een draaibank waarmee hij het ijzerwerk kon volgen: de raamkozijnen, de scharnieren en de deursloten.

Davide en zijn vader Anchise vonden een stapel ruwe eiken planken in een zagerij in Montepulciano Stazione.
Hieruit hebben ze alle armaturen in het huis verkregen en gemaakt, de trap om naar de voormalige zolder te gaan die de slaapkamer zou worden, een kledingkast, de stenen bank naast de open haard, de toegangsdeur.
Ze maakten ook de volledige parketvloer in de slaapkamer, 30 stuks, met het afval van het productieproces .

«Behalve de dragende muren werd het huis volledig gedemonteerd. We kochten een oude Ape 50 waarmee ik, Emanuela en mijn moeder Viviana hem gebruikten we hebben het puin weggehaald en stenen, zand, grind, cement en ijzer geladen voor de versteviging van de te herbouwen vloeren. Elke vloertegel, vloersteen, balk en muurschildering werd gereinigd, gestapeld en hergebruikt voor de constructie. Eén voor één”, legt Davide uit met een emotie in zijn stem die misschien alleen degenen die hun eigen huis met hun eigen handen bouwen, kunnen voelen.
Tijdens de sloopfase vonden Davide en Anchises achter een dragende muur die hol klonk het oude frame in pietra serena van een ommuurde en gedeeltelijk gedemonteerde adellijke haard, die ze vervolgens aan het licht brachten en restaureerden: kennelijk had deze plek door de eeuwen heen een belangrijke ervaring gehad. De open haard is nu het ontmoetingspunt voor het hele gezin, een knetterende aanwezigheid van september tot laat in de lente. Nico, de vertrouwde houthakker van de familie, stookt al sinds de vroege ochtenduren hout in de open haard. Het is met zijn geluid en zijn warmte dat kinderen ’s ochtends wakker worden: “we denken dat het een onuitwisbare herinnering voor hen zal zijn”.
De keuken is gebouwd in metselwerk en staat in open verbinding met de eetkamer met open haard. De antieke spoelbak en het afdruiprek van Carrara-marmer zullen niet meer dan 300 euro hebben gekost. De keuken is een belangrijke plek voor deze familie. Hier ontmoeten alle leden van de Giustini-familie elkaar en hier werd de passie van Emanuela en Davide geboren en ontwikkeld, wat later resulteerde in de opening van een echte trattoria.

De Piccola Trattoria Guastini maakt nu deel uit van talloze culinaire gidsen; de ziel van de keuken van het restaurant is Emanuela, waar alles handgemaakt is, van het brood tot de verse en gevulde pasta en de sauzen. In de eetkamer valt het werk echter op Davide.
4 pits keuken: Ilve

Als je van de keuken naar de badkamer gaat, die zich naast de trap naar boven bevindt, kom je nog een merkwaardig verhaal tegen. De vloer is in feite gemaakt met marmeren kiezelstenen uit de rivier de Magra, verdronken in een kwartscementhars en vervolgens met de hand gladgemaakt. Het idee kwam bij Anchise op toen hij zich een bezoek aan Tellaro herinnerde, aan het huis van de dichter Mario Soldati, waar hij een kamer met een soortgelijke vloer had gezien.

De bekledingen, in roze Portugees marmer, zijn echter afkomstig uit een oude voorraad platen in ruwe staat, die aan Davide zijn gegeven. Vader en zoon werkten, schuurden en polijstten ze.

Sanitair: Ideal Standard

De trap gemaakt met behulp van de kostbare stapel ruw eikenhout leidt naar de bovenverdieping, waar de hoofdslaapkamer en de badkamer zich bevinden.
Deze twee kamers bevinden zich nu op de oude zolder.

Bed: Ikea

De badkamervloer is gemaakt door Anchise met vierkanten Carrara Calacatta-marmer ingelijst in stroken nationaal walnoothout, om een ​​ingelegd tapijteffect te creëren. De leien werden gemaakt van een houten plank en het marmer werd er volledig door gladgestreken en gepolijst.

Boven de kuip, in de fuchsiakleurige band, hoger dan de vierkante witte tegelbekleding, een souvenir gekocht in een bazaar in Turkije.

Sanitair: Althea

Het ovale raam in de travertijnplaat is door Anchise gemaakt om aan de patrijspoort van een schip te denken.
De renovatie van het eerste deel van de woning, die gelijktijdig met de opstart van het restaurant werd ontwikkeld, werd in 2007 afgerond.
Met de geboorte van Dario, het tweede kind, in 2010, was het appartement te klein geworden voor het gezin.

Om deze reden kochten Davide en Emanuela in 2012 het aangrenzende appartement, eigendom van de Curia en dat de basis vormde van een van de vier torens van het kasteel van Valiano. Hiervan bleef er slechts één intact, de andere drie, waaronder deze, werden woningen. Alleen het dak was in 1998 vervangen, terwijl de rest van het bouwwerk in een staat van verlatenheid verkeerde.

De lamp bij het raam is in Marokko gekocht door Emanuela.

Om de twee appartementen met elkaar te verbinden was het voldoende om een ​​deur op de dragende muur te openen en er een kleine trap naast te plaatsen om toegang te krijgen.
Hoewel de tijd om in dit nieuwe avontuur te investeren korter was dan in voorgaande jaren, lieten Davide en Anchises zich niet ontmoedigen.

In feite hebben ze het parket in de woonkamer gemaakt met een restant kastanjehout dat ze tegen een lage prijs kregen van een nabijgelegen bedrijf (Essentia Parquet uit Torrita di Siena), dat er ook voor zorgde dat de planken aan een roosterproces werden onderworpen, waardoor ze de warme tinten zonder dat je het hoeft te schilderen.

De terracottakachel die in het midden opvalt, werd teruggevonden bij een tweedehandshandelaar in de stad. Het was de kachel die begin 20e eeuw het enige basisschoollokaal in de stad verwarmde.

Bank: Divanidea

De woonkamer is een van de ontmoetingsplekken van de familie, maar gezien de openingstijden van het restaurant is deze helaas niet erg populair. Het restaurant is voor de kinderen een soort tweede thuis geworden, waar ze tijd kunnen doorbrengen terwijl hun ouders werken.
Een wenteltrap leidt naar de benedenverdieping, waar zich de kinderkamer bevindt. Gepassioneerd door dit type trap vond Davide een oude, gemaakt van gietijzer, te koop in Milaan, in een appartement aan de Navigli. Vader en zoon huurden een busje en namen hem in één nacht mee naar huis. De grootvader heeft er vervolgens aan gewerkt en het aangepast aan de beschikbare ruimte, waarbij de leuning is aangepast en de middenpaal is verlengd.
Deze leidt naar de kinderkamer, ingericht in naam van eenvoud en functionaliteit: een stapelbed, een grote kledingkast, commode en planken voor de kleintjes in huis. Op de vloer altijd het gerecyclede kastanjeparket.

Slaapkamer: Ikea

De kelder werd met grote moeite ontdaan van het puin dat zich in de loop der jaren had opgehoopt: omdat het onmogelijk was om bij een minigraafmachine te komen, bleek de enige manier om de kubieke meters aarde en zand te verplaatsen het transport met de hand te zijn. emmer na emmer.

Al die moeite werd ruimschoots beloond met een ontdekking die de ogen van Davide nog steeds doet stralen: «We hadden al genoeg gegraven om de omgeving te renoveren om de stabiliteit te herstellen, toen we een glimp opvangden van een kleine bakstenen boog in de hoek van de kelder. Nou: we ontdekten dat het de ingang van een grot was. Het werk van het met de hand leegmaken van de aarde en het zand werd verdubbeld, omdat er nog minstens 5 kubieke meter materiaal bij betrokken was, maar de emotie van het ontdekken in ons huis van een tufsteengrot die wie weet hoeveel eeuwen geleden ontstond, deed ons het zwoegen meemaken vreugde en lichtheid. Tegenwoordig is het de wijnkelder geworden en is toegankelijk via een eikenhouten trap.”

Op het moment van de dienst was Anchises niet thuis. Ik had graag de briljante bedenker van vele ideeën willen ontmoeten en dit Ideabook op Houzz is een eerbetoon aan hem. Davide, Emanuela en hun kleinkinderen zullen het hem laten zien om hem nogmaals te bedanken en hem eraan te herinneren hoe kostbaar en onmisbaar zijn hulp en toewijding waren.

Bekijk alle foto’s van dit huis

In onze column Mijn Houz wij bieden interessante en originele woningen voor huiseigenaren en huurders. Als u wilt deelnemen, stuur ons dan enkele foto’s met een korte beschrijving van de woning naar redazione@houzz.com. Indien wij besluiten om uitsluitend uw woning te fotograferen, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

De huiskat, Winny

Leave a Response