#image_title
Alle artikelen

Mijn Houzz: in 6 maanden werd deze oude garage een loft

43views

Op zoek naar hun eerste huis vond dit gezin een zeldzame schat: de lege ruimte van een voormalige garage uit 1958, net achter Montmartre, in Parijs, Frankrijk. Het vier verdiepingen tellende gebouw was de afgelopen drie jaar gerenoveerd en vertoonde nog steeds sporen van toegangshellingen en ruwe betonnen oppervlakken. Aangetrokken door zijn industriële uitstraling, zagen de nieuwe eigenaren de mogelijkheid om het aan hun behoeften aan te passen en een eigentijds huis in loftstijl te creëren.

Om er zeker van te zijn dat hun aankoop in goede handen zou belanden, wendden ze zich tot de twee jonge interieurontwerpers Céline Pelcé en Géraud Pellottiero om samen de renovatie aan te pakken. “Ze hebben voor ons gekozen omdat we een team zijn. Ze aarzelden niet om ons over hun levensstijl te vertellen en wij kregen de kans om aan een project te werken dat volledig aansluit bij het type architectuur waarin wij geloven”, legt Géraud uit.

Deze architectuur richt zich op oplossingen op maat, waardoor de perfecte ruimte voor de eigenaren ontstaat. “Mijn grootvader was bouwer en mijn vader werkte in de bouwsector”, zegt Géraud. «Ik heb al vroeg geleerd dat goed uitgevoerd werk tijd kost. Als we vandaag de dag kiezen voor kant-en-klare oplossingen om de kosten te verlagen, doen we onze klanten geen plezier, omdat de onderscheidende kenmerken van een prachtig interieurproject dat die naam waardig is, verloren gaan.”

‘Before’-foto’s van Géraud Pellottiero

Oogopslag
Wie woont daar: een echtpaar van in de dertig en hun twee jonge kinderen
Duif: XIII arrondissement van Parijs, Frankrijk
Oppervlak: 65
Duur van de werken: project: 4 maanden; werken: 6 maanden; voltooid in juli 2016
Begroting: € 1.800,- per vierkante meter, alles inbegrepen; keuken: € 13.000
Interieurontwerper: Céline Pelcé en Géraud Pellottiero van
Atelier PelPell

Prima. Het huis was oorspronkelijk een grote rechthoek met een groot raam van vloer tot plafond met uitzicht op de straat, de enige lichtbron. Ze kwamen meteen overeen om de ruimte zo te ontwerpen dat, net als in een kunstenaarsatelier, alle woonruimtes naar de lichte gevel gericht waren.

Met een plafond dat op het hoogste punt 3,20 meter reikte, was de toevoeging van een mezzanine niet moeilijk voor te stellen.

De eigenaren waren ook gecharmeerd van de balken, hellingen en kleine betonnen gewelven – getuigen van het verleden van het gebouw als garage – en wilden deze graag behouden.

“Na” foto’s van David Fossel. Op deze foto en de volgende: de ontwerpers Céline Pelcé en Géraud Pellottiero

Na. Het project kreeg snel vorm: een grote woonkamer voor de glazen gevel, twee kamers met glazen wanden – om te profiteren van natuurlijk licht – en een gang die leidt naar de badkamer en wasruimte aan de achterkant van het appartement.

Ondanks het snelle werk kostte het vier lange maanden van planning om elke centimeter van het appartement te optimaliseren. «Om wat ruimte te besparen, hebben we elke muur en elke scheidingswand zo ontworpen dat elementen zoals het verwarmingssysteem, elektrische kabels, enz. verborgen zijn», legt Géraud uit. “We gebruikten scheidingswanden om zowel het elektrische systeem als de kanalen voor het mechanische ventilatiesysteem te verbergen, en om, waar mogelijk, oplossingen te bieden om spullen in op te bergen.”

Een ander interessant aspect van het project is de vloerverwarming, aangesloten op de CV-ketel. “De verwarmde vloer, op afstand verstelbaar, is verdeeld in vijf afzonderlijke zones om het comfort te maximaliseren”, legt Géraud uit. “Dankzij de geïntegreerde warmtewisselaar bij de ingang van het netwerk kun je warmte uit het hoofdnetwerk halen en tegelijkertijd elke sectie afzonderlijk regelen.”

In fotografie: ontwerpers ontspannen in het appartement

De lounge bevindt zich voor de kamerhoge glazen gevel met uitzicht op de straat. In deze kamer staan ​​de enige meubelstukken die het echtpaar voor dit appartement heeft gekocht: de comfortabele en iconische Togo-bank en het geometrische systeem van planken. Alle overige meubels zijn ingebouwd. Het eikenhouten frame van de glazen wand van de hoofdslaapkamer doet bijvoorbeeld dienst als bureau voor de woonkamer.

Bank: Togo, Ligne Roset; wandplanken: Presse Citron

De twee slaapkamers van het appartement zijn door vaste glazen ramen van de hoofdruimte gescheiden.

«Het gebouw aan de overkant van de straat ligt op minder dan 6 meter afstand van het appartement. We hadden kunnen proberen de privéruimtes, zoals de slaapkamers, te verbergen, maar we hebben besloten ze in de kijker te zetten, waardoor ze nog spectaculairder worden”, legt Géraud uit.

Wel is het mogelijk om de gordijnen dicht te trekken voor meer privacy.

Het gezin wilde in de keuken plaats kunnen bieden aan maximaal vijftien personen. Het massief eiken blad van het eiland kan worden geopend om de lengte van de tafel te verdubbelen tot 3,5 meter. De details zijn zorgvuldig met de hand vervaardigd door een smid.

Keukenkastfronten zijn gemaakt in Valchromat met eikenfineer, terwijl het werkblad is gemaakt van zwart graniet uit Zimbabwe. “Uiteindelijk hebben we 13.000 euro uitgegeven aan de keuken, ondanks het initiële budget van slechts zo’n 3.000 euro.”

Keukenmeubel: Ikea

Het is je misschien opgevallen dat er een gele lijn boven de keukenkastjes loopt. De ontwerpers wilden een van de basislijnen van hun projecten benadrukken. Deze grote diagonale balk, die doorloopt in de kinderkamer en badkamer, was al aanwezig en werd gebruikt als referentiepunt voor de plaatsing van de keukenkastjes, de kapstok in de kinderkamer en voor de gele hanglamp in de badkamer (afgebeeld op de volgende foto’s).

De strengen geblazen glazen bollen die aan het plafond hangen, zijn aangepast om een ​​hangend patroon te creëren.

Hanglamp: Ballroom, Design By Us, gekocht bij Nordkraft; vloertegels: Tierras van Patricia Urquiola voor Mutina

Net achter de keuken, rechts van de witte MDF-kolom waarachter de koel-vriescombinatie schuilgaat, bevindt zich het schuifraam van de kinderslaapkamer. Het grote frame van 60 centimeter maakte het mogelijk om aan de basis een insluitingsoplossing te creëren.

Kinderen zitten graag op de richels aan weerszijden van de glazen wand. “Ons idee was om de ruimtes zoveel mogelijk open te maken en dit raam om te vormen tot een leuke structuur”, legt Géraud uit.

De kinderkamer is ontworpen op twee niveaus: een speelkamer beneden en het nestachtige slaapgedeelte erboven.
De gele lijn die vanuit de keuken liep, werd geaccentueerd door een lichte houten kleerhanger. Behang van Alexia de Ville, een Brusselse kunstenares, fleurt de ruimte op met roze parkieten op een grijze achtergrond.

Behang: Stadsoutfit

Omdat de speelkamer klein is, was het noodzakelijk om een ​​manier te vinden om de mezzanine te bereiken zonder dat dit ten koste ging van opbergoplossingen of te veel vloeroppervlak in beslag nam. Daarom werd deze dubbele trap ontworpen om zich bovenop de structuur van meerdere kubussen te ontwikkelen. Het eerste gedeelte is hoog genoeg voor een volwassene om welterusten te kussen. De kinderen beklimmen gemakkelijk de vier resterende treden om bij het bed te komen.
Op de tussenverdieping staan ​​twee eenpersoonsbedden, beschermd door veiligheidsnetten. Het is een pijler- en balkensysteem met een op zijn plaats gelaste staalconstructie. De ontwerpers zeggen dat ze een model op schaal 1:50 hebben gebouwd en de structurele uitlijning ervan hebben gecontroleerd voordat ze het bouwden.
Vanuit de kinderslaapkamer loopt een gang naar de achterkant van het appartement. Een gezin van vier personen in een klein appartement heeft veel ruimte nodig om spullen op te bergen. Daarom is een deel van de 4 meter lange gang voorzien van kledingkasten.

Het kleine, uit het midden geplaatste raam aan de bovenkant van de kledingkast bevindt zich boven een van de kinderbedden en laat wat licht binnen in de slaapkamer.

Rechts van de entree bevindt zich de hoofdslaapkamer.

De halfronde deur doet denken aan die in veerboothutten. «De pocketschuifdeur is onze creatie en hebben we laten maken door een vakman. Het was een van de grootste uitdagingen waarmee Céline en ik in dit project te maken kregen, omdat de tekening echt technisch is”, zegt Géraud.

In de hoofdslaapkamer is het oude cassetteplafond met zijn ronde balken zorgvuldig bewaard gebleven. Op de vloer heeft een comfortabel tapijt de plaats ingenomen van de laminaatvloer die in de rest van de woning aanwezig is.

Eiken laminaatvloer: Quickstep

De glazen wand is ontworpen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. «We hebben geen klassieke glazen wand gebruikt om de kamers te verdelen, omdat we al een gevel hadden die een duidelijk ritme oplegde. We wilden geen tweede ritme van positieve en negatieve ruimtes met hoge, smalle ramen opleggen. Bovendien zouden ze een deel van het licht hebben geblokkeerd”, legt de deskundige uit.
Het bed in de slaapkamer is een container. De timmerman ontwierp het om op te tillen, waardoor een opening van ongeveer 3,5 zichtbaar werd die de eigenaren definiëren als hun “kelder”.

Bed met opbergruimte: Ikea

Verborgen in het rechter benedengedeelte van het appartement behouden de badkamermuren nog steeds enkele architectonische kenmerken van de oude garage, wat het ontwerp niet eenvoudig maakte. Ondanks het gebrek aan ruimte wilden de eigenaren zowel een douche als een ligbad hebben.

Keramisch wassen: masalledebain.com

Om ruimte te besparen in de badkamer gaat er niets boven maatwerk. “We hebben ons tot professionals gewend die uitsluitend dit soort werk doen”, legt Géraud uit.

Zeshoekige cementtegelvloer: Zuidelijk Mozaïek

Om licht in deze kamer te brengen en deze tegelijkertijd te transformeren in een geweldig klein hoekje, is de ene kant van de douche voorzien van een glastegelafwerking met gouden achterkant.

Glastegels: Emery & Cie

De spoelbak werd op maat gemaakt in geglazuurde zandsteen door keramiste Marie Lautrou (laboratorium PMPM), terwijl het blad van massief eikenhout is. Het groene verenbehang is een andere creatie van Alexia de Ville.

Behang:
Stadsoutfit
Naast de badkamer bevindt zich een kleine wasruimte, die tevens als kleedruimte wordt gebruikt. Er zijn twee verschillende hangers, bevestigd op verschillende hoogtes, één voor volwassenen en één voor kinderen.
Vanaf de ingang van de wasruimte leidt een trap naar een tweede mezzanine, een uitbreiding van de mezzanine waar zich de kinderkamer bevindt.
Beschermd door veiligheidsnetten en uitgerust met twee boven elkaar geplaatste matrassen, biedt het ’s nachts plaats aan maximaal twee volwassenen. Vaker wordt het door kinderen gebruikt om te spelen, bijna alsof het een boomhut is.
«Dit project ontwikkelde zich perfect. De eigenaren konden hun wensen kenbaar maken, zodat wij konden ontwerpen op basis van hun behoeften, waardoor ons werk op een solide basis rustte. Dankzij het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld, kunnen we werken zoals we willen: de dingen goed doen en de klanten ambachtelijk werk laten ontdekken, iets dat ons heel dierbaar is. Elke bouwplaats is een kans voor culturele en educatieve ontdekkingen, als we bereid zijn die te grijpen”, besluit Géraud.

Vond je dit huis leuk? Laat hieronder een reactie achter en bewaar de leukste foto’s in een Ideabook!

Leave a Response