#image_title
Alle artikelen

In New York lost een opslagmuur een studio-appartement van 21 m² op

75views

Ontwerper Michael Chen staat in New York bekend om zijn oplossingen intelligent die hij ontwierp om de ruimte in kleine appartementen optimaal te benutten. Geconfronteerd met dit studio-appartement van 21 vierkante meter gelegen in de West Village (in het hart van Manhattan), stond de architect echter bijna op het punt het op te geven. Zo’n kleine en vervallen ruimte, die minstens honderd jaar met rust werd gelaten, vormde een bijzonder zware uitdaging, zegt de ontwerper: «In het begin was ik een beetje zenuwachtig. Ik wist niet zo goed wat ik hier kon doen. De vloer was scheef, het plafond zakte door en de kamer was zo klein!

Ondanks alles wilde Chen het appartement van boven tot onder renoveren met behulp van een spouw waarin hij verschillende modulaire elementen kon huisvesten: een schuiftafel, een uitneembare container en een computer (evenals een hefbed), om zo geef de eigenaar de mogelijkheid om deze omgeving in de rondte te ervaren en ook gasten ontvangen, maar ook koken en werken.
Foto in Alan Tansey

Oogopslag
Wie woont daar: Een leraar
Duif: New York
Oppervlak: Het studio-appartement heeft een totale oppervlakte van 20,9 m²
Ontwerper: Michaël Chen

Dit appartement is eigendom van een lerares en is sinds eind jaren zestig in haar familie. Voordat hij zich tot Chen wendde om het te renoveren, heeft de eigenaar er een paar jaar gewoond. Het studio-appartement bevindt zich op de bovenste verdieping van een gebouw uit omstreeks 1850 en werd voorheen gebruikt als studio.

De plattegrond omvatte twee kamers en een kleine badkamer. Er was geen echte keuken, alleen een kleine koelkast. De zaak zelf leek op dat moment echter niet serieus, gezien de uitstekende ligging van het appartement, in het hart van West Village, en het oneindige aantal restaurants en clubs op slechts een steenworp afstand. De hospita realiseerde zich echter dat het permanent hier wonen de noodzaak met zich mee zou brengen om een ​​echte keuken te kunnen gebruiken.

Chen maakte de ruimte volledig leeg en begon helemaal opnieuw. Een muur in het woongedeelte (die we op deze foto zien) bevat een reeks modulaire elementen. De rechterkant is van gebleekt essenhout, terwijl de linkerkant wit gelakt is. Aan deze zijde zijn diverse schuifmodules geplaatst in wat oorspronkelijk een kast was.

De ontwerper wilde geen enkel metalen element zichtbaar laten en gebruikte bij voorkeur handgrepen die in de deur waren geïntegreerd: “als deze containers dagelijks moeten worden geopend, moet het gebruik ervan eenvoudig zijn”, legt hij uit.

Een uittrekbare lade met stopcontact verbergt een computerscherm. Hieronder staat een 180 centimeter lange tafel die meerdere functies kan vervullen.
Chen was erg blij met het idee om in een appartement als dit een tafel te kunnen plaatsen. “In een omgeving van 21 vierkante meter is het laatste wat je zou verwachten een tafel voor vier of vijf personen”, aldus de ontwerper. “Dit is een fundamentele aanvulling, waardoor je een ruimte kunt ontvangen en beschikbaar hebt om te eten en te werken. We hebben het over een element van grote waarde in een huis, zozeer zelfs dat het creëren van ruimte voor een zo groot mogelijke tafel een soort obsessie voor ons was geworden.».

In geopende toestand wordt de tafel ook gebruikt als extra werkoppervlak voor het bereiden van voedsel, waardoor de ruimte voor de keuken wordt vergroot.

De transparante stoelen (een klassieker uit het Italiaanse ontwerp van eind jaren zestig) bieden extra zitruimte wanneer dat nodig is, en kunnen worden opgevouwen en opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.

Plia stoelen van Castelli, ontwerp van Giancarlo Piretti, 1968

Deze module dient als extra voorraadkast voor de keuken.
Op de bovenste planken is ruimte voor boeken en andere persoonlijke spullen.
In dit gedeelte bevindt zich een kledingkast, die aansluit op de container rechts van het bed en de ladekast bij de ingang.
De kledingkast is de belangrijkste kledingcontainer in huis.
Het op maat gemaakte opklapbed, met Hafele mechaniek, is roze gelakt en heeft een hoofdeinde bekleed met blauwe mohair. De deur gaat slechts gedeeltelijk open en schuift in de muur, waardoor hij als scherm fungeert en een beetje privacy wordt gegarandeerd.
De kledingkast boven het hoofdeinde biedt nog meer opbergruimte, terwijl in een met LED-lampen verlichte nis ruimte is voor de wekker en enkele boeken. «Wanneer het bed wordt neergelaten, heeft u het gevoel in een zeer aangename hotelkamer te zijn“, Dobbelsteen Chen. «Elk detail is met de grootste zorg ontworpen».
Het vinden van ruimte voor een kleine keuken was een van de prioriteiten.
Het zwart gelakte meubilair, de Corian spatscherm in dezelfde kleur, het werkblad en de spoelbak bakenen duidelijk de ruimte af die als keuken wordt gebruikt, zonder de omgeving te overweldigen: «alle oppervlakken, de nissen en de apparaten zijn weggewerkt, waardoor de keuken niet de overhand heeft op de rest“, legt uit Chen.

Een koelkastlade is de enige ruimte die is uitgerust om voedsel in de kou te bewaren. Dit is een bijzonder model, dat gebruikt kan worden op koelkasttemperatuur, als vriezer of voor het bewaren van wijn (maar je kunt niet alle drie de functies tegelijkertijd gebruiken). Er is geen vaatwasser in huis: «De ruimte is te klein!», merkt hij op Chen.

Dichtbij deze centrale ruimte vinden we de badkamermuur: aan de andere kant bevindt zich de wastafelnis van het toilet. «Keuken en badkamer vormen deze zwarte kubus», legt de ontwerper uit.

Inductiekookplaat: Wolf; koelkast: Visser & Paykel
PRIMA: Het appartement had veel waterlekken gehad, had een scheef plafond, een oneffen vloer en zeer oude leidingen. «Dit is nooit een mooi gebouw geweest“, vertelt Chen. «En bovendien kan hij op je schouders worden gedragen 175 jaar leven. Bovendien is hij natuurlijk klein van formaat. Het was echt een uitdaging. Het was duidelijk dat er niets zou zijn dat de moeite waard was om te behouden».

De architect legt uit dat voor een complete renovatie in een stad als New York het geïnvesteerde budget niet buitensporig was. De kosten waren voor hem echter geen grote zorg. «We kunnen ook veel geld in een probleem gooien en met een oplossing komen“, hij claimt, “maar de echte vraag ligt in de vraag of de gevonden oplossing de meest wenselijke is voor de klant, of deze werkelijk de moeite waard is. In eerste instantie wist ik niet zeker of ik een resultaat kon bereiken dat de moeite waard was om al dat geld aan uit te geven. Na een tijdje werd echter duidelijk dat we het wel konden».

NA: Chen heeft de binnenmuur afgebroken om één open ruimte te creëren. Vervolgens zijn de buitenmuren geïsoleerd en waterdicht gemaakt.

Een opvallende roze wollen bank en enkele salontafels die ook als zitplaats kunnen worden gebruikt, zijn de enige meubelaccessoires die altijd zichtbaar blijven: de meeste elementen die de gastvrouw nodig heeft, zijn goed verborgen in de multifunctionele wand. De televisie rust op een draaibare arm.
De ontwerper heeft de badkamer opnieuw ingericht, waarbij hij de afmetingen enigszins heeft verkleind om de keuken te vergroten. Hier wilde de gastvrouw een klassiek zwart-witpalet. «We wilden een gevoel van ruimte geven, ook al is het een kleine ruimte»dobbelsteen Chen.

De vloer in de douchecabine is van zwart Corian, terwijl deze in de rest van de kamer bedekt is met zwarte zeshoekige mozaïekmarmeren tegels. De muren zijn over de volledige hoogte bedekt met witmarmeren tegels.

Veel keuze had Chen niet: de nis reikt maar tot halverwege de muur, omdat de andere helft wordt ingenomen door een trappenhuis dat aan de andere kant naar beneden gaat. «Waar we maar konden, probeerden we ruimte te maken»legt de ontwerper uit.

Het nieuwe raam, met matglas en aluminium frame, laat licht de kamer binnen en beschermt tegelijkertijd de privacy.

Het zwarte Corian badkamermeubel is op maat gemaakt en bevat ook de wastafel en plank. Chen legt uit dat hij voor Corian heeft gekozen om de waterdichtheid van het hele oppervlak te garanderen.
Deze hoek heeft een hoogte van slechts 150 centimeter vanwege de aanwezigheid van een schoorsteen die de onderliggende appartementen bedient en om deze reden was het niet mogelijk om deze naar de hoofdruimte te openen.

Onder het schuine plafond van de oude spouw is een dressoir met zes in de nis verwerkte lades geplaatst. Een deur aan het uiteinde verbergt nog een ruimte die als container wordt gebruikt. Aan de rechterkant bevindt zich een module voor het ophangen van kleding met een buis die indien nodig kan worden verlengd.

De gastvrouw moet bukken om de ladekast te openen, maar de ontwerper wilde de ingang niet te rommelig maken: “Ik hou van het idee dat je bij het betreden van het appartement en het aflopen van de trap een lege ruimte voor je hebt”, legt Chen uit. “Het geeft een gevoel van grotere breedte.”

Dit zijn de plattegronden van het studio-appartement en je kunt zien hoe de verschillende elementen kunnen worden verwijderd en herschikt in de ruimtes die ooit als zolder en kast werden gebruikt.

In onze column De zaak van de Houzz wij bieden interessante projecten van Houzz-professionals. Als u ons uw werk wilt laten zien, upload dan foto’s naar uw Houzz-profiel en stuur de link samen met een korte beschrijving van uw project naar redazione@houzz.com. Als wij besluiten uw werk te publiceren, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Ander
Keuken, bed, kledingkast: een ingenieuze oplossing voor een studio-appartement

Leave a Response