#image_title
Alle artikelen

Het idee van de maand: de minimale trap met uitzicht op de Zee van Sicilië

35views

De architect Francesco Librizzi heeft een huis in het historische centrum van Cefalù gerenoveerd. Een detail van het project is de interne trap: bijna 10 meter hoog, deze leidt vanaf de eerste verdieping naar het terras met uitzicht op zee. En juist de bijzondere architecturale vorm, benadrukt door de treden en de dunne staalconstructie, heeft de taak om het huis naar buiten te openen en natuurlijk licht binnen te laten.
Oogopslag
Project: de interne trap van een privéwoning
Duif: Nhet historische centrum van Cefalù, Sicilië
Architect: Francesco Librizzi Studio
Materialen: eiken en staal
Het interessante detail: de hoogte, bijna 10 meter, de dunne staalconstructie die overgaat in de leuning en de architectonische vorm waardoor de woning kan genieten van het zonlicht dat filtert vanaf het terras op de bovenste verdieping

«De trap is ontworpen op het enige doorlaatbare punt van de woning», legt architect Librizzi uit en wijst erop: «in deze specifieke context zijn de huizen het resultaat van de vereniging van verschillende eigendommen, dus heel vaak zijn ze het resultaat van clusters van omgevingen: deze schaal heeft precies de functie om de verschillende eenheden die de woning vormen bij elkaar te houden en te verbinden».

Het project had tot doel de begane grond te verenigen met de laatste, de derde, gekenmerkt door een grote opening naar buiten: «Het huis ligt op het oosten, terwijl het terras op het westen ligt: ​​door deze omgevingen te verbinden kon ik het hele huis openstellen en helderder maken: nu dringen het licht en de hitte van de zon, de kleuren van de lucht en de zee door de Fransen heen raam en laat de kamers onder water staan. LDe vorm van de trap, wat ik layout noem, speelt in op deze precieze strategie.”

«Toen ik eenmaal de vorm had gekozen en de behoeften begreep, werd ik geconfronteerd met het constructieprobleem. Voor een andere trap heb ik er in het verleden al voor gekozen om een ​​zeer dunne staalconstructie te gebruiken en besloot ik de frames, loopvlak en leuning te gieten. Dat project was echter zelfvoorzienend. Hier werkte ik anders, waarbij ik profiteerde van de structurele kenmerken van het appartement.”

De ladder het bestaat uit drie elementen: de kooi, vertegenwoordigd door de dragende muren van het huis, de staalconstructie en de treden van massief eiken. «Deze laatste zijn verankerd aan de muren en worden bij elkaar gehouden door het frame dat een dubbele functie heeft omdat het op de verbindingspunten overgaat in de leuning».

Het hoogteverschil tussen de eerste en derde verdieping en het ontbreken van tussenvloeren maakten het noodzakelijk de treden goed te bestuderen.

«Het was niet mogelijk om één enkele stap te zetten, omdat er geen uniformiteit was. Daarom heb ik ervoor gekozen om de treden in kleine groepen te verdelen: het zijn uiteengereten blokken, elk met een andere richting dan de vorige.”

Om dit werk te ontwerpen was het noodzakelijk om meerdere professionals te betrekken die samenwerkten. Eerst bouwde een smid het frame en daarna maakte een timmerman de treden; Tenslotte werd de trap ter plaatse gemonteerd.

«Een van de moeilijkheden die we ondervonden was juist de noodzaak om met de verschillende arbeiders om te gaan. Het was bijvoorbeeld niet eenvoudig om de juiste stap te vinden bij het ontwerpen van de trap, ook gezien de kenmerken van het appartement.”

«Ik wilde een comfortabele trap creëren die door iedereen comfortabel gebruikt kan worden, zelfs ouderen met een tragere mobiliteit. Het was daarom belangrijk om de relatie tussen stijgleiding en loopvlak te bestuderen, en niet alleen dat: er moest voldoende gemak overblijven om moeiteloos te kunnen klimmen, zonder het punt waar het ene blok met treden eindigt en het volgende begint al te veel op te offeren”, legt de architect uit. .

En juist daardoor is de trap, die zoals gezegd juist vanwege de noodzaak om het terras te bereiken erg hoog is, niet smal: de treden hebben standaard afmetingen van 16 x 30 centimeter.

Het project speelt ook in op een andere esthetische behoefte, namelijk het versterken van de specifieke vloer van de kamer. Om deze reden hebben sommige treden zelfs geen stootbord. Bovendien zijn de overgangspunten tussen het ene blok en het volgende bedoeld als “balkons” van waaruit u naar buiten kunt kijken en het omringende panorama kunt bewonderen.

Inspiraties: ontdek meer foto’s van Trappen

Deze afbeelding toont de bijzondere architectonische context: het historische centrum van Cefalù, waar de huizen heel dicht bij elkaar staan. Heel vaak leidt hun verbintenis tot nieuwe huizen met zeer bijzondere en onregelmatige vormen.

Advies van de architect: «Deze trap is zeer eclectisch. Voordat u het opnieuw in een omgeving voorstelt, is het noodzakelijk om de kenmerken van die ruimte professioneel te lezen. De architecturale structuur en de vorm die deze definiëren, zijn in feite het resultaat van de behoeften waaraan we in dit specifieke project moesten voldoen. Het aannemen en dupliceren van dergelijk werk in welke context dan ook, riskeert gedwongen te worden.”

Wanneer kan zo’n specifiek project werken? «Als er vergelijkbare behoeften zijn, zowel qua hoogte als qua esthetiek: deze trap, met de openingen die haar karakteriseren, versterkt de context tot het punt dat ze er een integraal onderdeel van wordt. Het resultaat is harmonieus.”

Hoeveel kost zo’n creatie? «Van 15 tot 30 duizend euro».

Een foto van het terras en een glimp van het uitzicht.

Vertel ons: wat vind je van dit project? Vind je het leuk? Schrijf het in de reacties hieronder!

Leave a Response