#image_title
Ontwerp en interieur

Eén met de natuur: minimalistisch herenhuis met linzenpoel

22views

Observatory House – Huis geïnspireerd op het beroemde Indiase observatorium.

In de kleine Mexicaanse nederzetting Roca Blanca aan de Pacifische kust staat een ongewoon woongebouw, dat van een afstand lijkt op een plat oppervlak met een enorme lens, die het eindeloze blauw van de lucht weerspiegelt. Om dergelijke contouren te creëren, liet de auteur zich inspireren door de beroemde Indiase waarnemer met eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze vormen.

Het project van de creatieve tandem Gabriel Orozco en Tatiana Bilbao.

Het project van de creatieve tandem Gabriel Orozco en Tatiana Bilbao.

De creatieve tandem van de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Orozco en architect Tatiana Bilbao werd prachtig verwerkt in de bouw van een huis aan de Stille Oceaan, genaamd het Observatory House. De creatie van dergelijke vormen in de woning van de kunstenaar werd geïnspireerd door het Jantar Tantar-observatorium uit de 18e eeuw, gebouwd in de Indiase stad Jaipur. Nadat Gabriël haar had gezien, wilde hij zoiets hebben, en voor dit doel nodigde hij Tatiana Bilbao uit.
Natuurlijk werd het huis geen letterlijke interpretatie van de Indiase waarnemer, maar de architect slaagde erin het hoofdidee te ‘vatten’, een bepaalde ‘genetische’ code te herhalen.

Huis van het Observatorium.  Eenvoudige schetsen van het huis.

Huis van het Observatorium. Eenvoudige schetsen van het huis.

Bij de bouw van het huis werden lokale materialen gebruikt: betonblokken, gips, natuurlijk hout. Ze zeggen zelfs dat ze werden afgeleverd met behulp van de ezel Panchito, die bier in plaats van water kreeg om hem op krachten te brengen.

Huis van het Observatorium.  Minimalistisch interieur.

Huis van het Observatorium. Minimalistisch interieur.

Het interieur is uitgevoerd in zeer ingetogen kleuren, die gecompenseerd worden door de omliggende schilderachtige natuur. Door de eenvoudige vormen en het ontbreken van een duidelijke stijl van het gebouw past het harmonieus in het landschap. De “verve” van het Observatoriumhuis werd een rond zwembad, gebouwd op het dak van het gebouw.

Huis van het Observatorium.  Een lensachtig bassin.

Huis van het Observatorium. Doelachtig zwembad.

En aan de Spaanse kust van de Atlantische Oceaan zie je een even spectaculair bouwwerk. De rechte vormen van het enorme landhuis lijken op een dok en leiden visueel rechtstreeks naar de oceaan. Dit is de perfecte plek om je te verstoppen voor de drukte van de stad en te dromen van de kwetsbaarheid van het leven.

Leave a Response