#image_title
Ontwerp en interieur

Architect Jan Rampich zonder verpakking: Een hellend perceel is een inspirerende uitdaging

41views

Jan Rampich
2. 11. 2023
klok
9 minuten
galerij

De charme van een hellend perceel ligt in het feit dat het doorgaans mogelijkheden biedt voor de ligging en inrichting van het gebouw, die we op rechte en vlakke kavels nauwelijks zouden vinden. Laten we vandaag deze speciale mogelijkheden en speciale effecten bespreken, waartoe een hellend stuk grond ons gewoonlijk uitnodigt als we denken aan een gezinswoning erop. En uiteraard ook de eisen die aan een dergelijke indeling verbonden zijn en waar iedere woning compromisloos aan voldoet. Als architect voel ik een bijzondere verantwoordelijkheid op een hellende bouwplaats, die niet altijd even gemakkelijk te realiseren is, maar ook de verleidelijke charme van een unieke kans.

Korte samenvatting uit het artikel:

  • Feng shui, steeds populairder in westerse culturen, geeft de voorkeur aan een bouwkavel dat tegen een berg leunt en open is voor een landschap met een meer. Deze ideale configuratie is echter niet gebruikelijk in de Tsjechische omgeving.
  • De Noorse architectuurtheoreticus Norberg-Schulz benadrukt de noodzaak van identificatie met een plek om zich thuis te voelen. Het artikel contrasteert de perceptie van thuis in verschillende culturen en beschrijft de relatie van mensen tot bergen en terrein.
  • Het bouwen van een huis op een helling brengt specifieke uitdagingen met zich mee, anders dan op traditioneel vlak land. Het artikel onderzoekt verschillende benaderingen om deze uitdagingen op te lossen, waaronder de locatie en oriëntatie van het huis ten opzichte van de helling en de straat.

Deze samenvatting is gegenereerd met behulp van AI en wordt beoordeeld door de redactie.

Recentelijk beschouwt de steeds populairder wordende leer van feng shui (de westerse mens ontdekt het Oosten betoverd en hoest steeds meer op zijn wortels in een zelfvernietigende blindheid) een bouwperceel dat op een achterliggende berg leunt en uitkijkt op een open landschap met een meer als een ideaal. Het is alleen jammer dat er niet veel van dergelijke pakketten in onze satellieten voorkomen.

In het vorige artikel hadden we het over de ‘genie loci’. De auteur van een boek over dit fenomeen, de Noorse architectuurtheoreticus Christian Norberg-Schulz, schrijft hier onder meer dat om ons ergens thuis te voelen, we ons moeten identificeren met de plek. Dit is alleen mogelijk als we uitgaan van het doorbreken van een bepaalde alomvattendheid en het verkrijgen van een gevoel van beperking, beperking.

Thuis moet het ‘binnen’ zijn, elders is het ‘buiten’. Een plek aan de zijkant van een berg of op een heuvel past echter niet helemaal bij dit gevoel. Norberg-Schulz: ‘Over het algemeen zijn bergen echter nog steeds iets verafs, verontrustends, ze creëren geen ‘binnenkant’ waar een mens zou kunnen leven.’ Dit is hoe Bohemen de wereld waarneemt: bergen aan de (verre) horizon. De Egyptenaar heeft het en had het altijd anders. Hij neemt zijn plaats, zijn thuis, waar in het vlakke en veranderlijke woestijnlandschap volgens de beweging van de zon aan de hemel, en in de andere, noord-zuid richting, is die as de stroom van de Nijl.

Hij ervaart diepe rusteloosheid en verwarring, bijvoorbeeld in de Alpen, een landschap met hoge bergen en ingesneden valleien: hij kan de zonsopgang en zonsondergang niet zien, omdat de bergen en rotsen hem dat verhinderen. “Terwijl valleien en bekkens worden gekenmerkt door grote of middelgrote schaal, wordt een ravijn, kloof of kloof gekenmerkt door een onheilspellende vernauwing”, vervolgt Norberg-Schulz. Ik begrijp hem: ik ben als kind opgegroeid in Karlovy Vary en ik herinner me duidelijk het ietwat benauwde, zelfs verontrustende gevoel van het lopen door de spazone. Aan beide zijden van de rivier de Teplé liggen donker beboste heuvels, zoals de bewakers van de onderwereld of het frame van de hele wereld.

‘Mijn huis stond niet ver van de universiteit,’ vervolgde hij…, ‘op een hoge klif boven Lake Erie… We zaten, zoals we nu doen, in de tuin achter het huis, in de lente of vroeg in de ochtend. viel, alleen hadden we in plaats van deze granieten muur uitzicht op het immense oppervlak van het meer, dat zich voor ons uitstrekte tot een vredige, eindeloze afstand.’ Ayn Rand, Atlas Rebellion

Relatief nieuwe vragen

Als we nadenken over het probleem van een gezinswoning op een helling, lossen we relatief nieuwe vragen op. Zelfs in de vorige eeuw werden hellende percelen meestal als praktisch onbebouwbaar beschouwd. In steden bleven dergelijke percelen eeuwenlang braak liggen, en we kennen ook gevallen uit de geschiedenis dat wanneer een woning een vlak stuk land binnen de muren besloeg, het beter was om het hele perceel te verplaatsen dan uit te breiden naar hellende posities. Dit is bijvoorbeeld het geval met Starý Pilsen, gesticht onder de Přemyslov-rotonde op het smalle rivierterras van de rivier de Úslava. Toen de stad de bodem van deze terreinkom vulde, gaven ze er de voorkeur aan om het een paar kilometer verderop opnieuw te meten dan de hellingen te beklimmen. In 1295 stichtten ze een nieuwe stad vanaf de grond af: het huidige Pilsen.

Ervaringen? Hoest op hen!

Een huis bouwen op een helling is immers niet zomaar iets. Hoewel elke boer er de voorkeur aan gaf om op het vlakke deel van zijn grondbezit te boeren en het huisje ergens op de heuvel, op de helling, te verplaatsen (het veld moest zo vlak mogelijk blijven zodat de paarden of ossen niet losbraken en het water wegstroomde). de bovengrond niet in de beek spoelt tijdens een voorjaarsstorm), maar tegelijkertijd was hij zich ervan bewust hoeveel aarde en stenen hij in het zweet van zijn gezicht van de helling zal moeten opgraven om voldoende ruimte te maken voor de bouw van een nieuw huis. Dat is de reden waarom hij het gebouw altijd langs de contourlijn bouwde, nooit met een schild van de heuvel. De uitzondering wordt in elk Tsjechisch dorp slechts zeer zelden aangetroffen en ze worden bepaald door een atypische lokale situatie (kronkelige stijgende weg, kronkelende beek, enz. .). Vaak vergeten we deze ervaring van onze voorouders echter op criminele wijze, of beter gezegd – vergeef me de uitdrukking – we hoesten. We gaan ervan uit dat we met de kracht van onze graafmachines, bulldozers en tonnenvrachtwagens elk natuurlijk terrein kunnen egaliseren en aanpassen.

Niet dat het niet waar is. We kunnen het. Maar het huis, met zijn vestiging in de grond, zijn trots en littekens, veroorzaakt door de natuurlijke modellering van het omliggende terrein, spreekt van de dwaze vijandigheid van de mens en de geest van de plaats, de mens en de berg. Ik zie projecten waarbij bijvoorbeeld een hoogte van een enkele meter tot een breedte van tien meter van het huis (tien centimeter per meter lijkt te verwaarlozen) helemaal niet is berekend, alsof het een compleet vlak is. Maar 200 of 300 m³ aan opgravingen, die in werkelijkheid moeten worden uitgegraven en ergens naar een stortplaats moeten worden gebracht, zullen de prijs van het allereerste item op de meetstaat doen schrikken. Een goede architect, ingenieur of technicus beschouwt de helling als een inspirerend voordeel van de plek en beschouwt de plaatsing van de woning in het terrein niet als een bijzaak die niet al te veel uitgesteld hoeft te worden.

In media res

Maar laten we nu meteen in de media gaan en uitleggen welke specifieke aspecten in de eerste plaats in overweging moeten worden genomen bij het bouwen van een gezinswoning op een helling. Allereerst: zal de hoofdingang van de woning op de helling georiënteerd zijn vanaf de toegangsstraat boven de woning, of juist van onderen, tegen de helling? En hoe zit het met de hoogte van het terrein tot de diepte van het huis? Meestal is de vloer iets meer dan drie meter hoog. Ten tweede: is de hoogte van het terrein kleiner of groter, of gelijk aan deze hoogte? Laten we de verschillende antwoordopties verkennen.

In de ochtend, na de warming-up

Laten we beginnen met een stuk grond dat aanzienlijk naar beneden helt vanaf de toegangsweg, idealiter naar het zuiden of zuidwesten. In zo’n geval is het de moeite waard om te overwegen (als we hier een huis met twee verdiepingen willen plaatsen en geen bungalow), of het hoogteverschil ons niet in staat zou stellen de hoofdtoegang min of meer gelijk te leiden naar de bovenverdieping van het gebouw. huis, waar de dagelijkse bedrijfsvoering van het gezin zou plaatsvinden.

De woonkamer heeft niet noodzakelijkerwijs een directe verbinding met de buitenkant van de tuin over de hele omtrek: naar beneden, langs de helling, kunnen we een doorlopend balkon ontwerpen dat de ramen van de begane grond afdekt tegen de zonnestralen, en een woonterras op de grond kan bijvoorbeeld op een plek naast de woning worden opgesteld. Boven wonen ze, beneden slapen ze. De slaapkamers bevinden zich in contact met de grond onder het huis.

Deze onconventionele exploitatie-indeling met slaapkamers beneden is een interessante optie die zeker het overwegen waard is. Een van mijn cliënten vertelde mij ooit over een ander voordeel van zo’n oplossing: als hij ‘s avonds moe thuiskomt, hoeft hij niet de trap op naar bed, maar naar beneden. ’s Ochtends, nadat hij zich heeft opgewarmd in de tuin bij het zwembad, gaat hij onevenredig sneller naar boven, naar de keuken.

Ook wordt rioolwater onder de toegangsweg opgeslagen. Als de leiding boven het huis ligt, hebben we soms een probleem: te vaak heeft niemand er rekening mee gehouden dat het water of wat we normaal gesproken doorspoelen simpelweg niet bergopwaarts stroomt. Soms zou het helpen als een huis op een perceel met een gedefinieerde straatlijn zo dicht mogelijk bij de straat zou worden verplaatst, omdat deze ook hoger zou worden. Dit is echter meestal niet mogelijk, omdat hier de straatlijn wordt ingesteld, bijvoorbeeld zes of acht meter van de straat. En dus moeten we rioolwater oppompen en zorgen voor de benodigde technische apparatuur, die we liever in huis hebben.

Huisjes onder de bergen

Als de straat zich onder het land bevindt dat eruit oprijst, hebben we deze problemen niet, maar de valkuilen zijn hier anders. Vaak lost de ontwerper deze configuratie op met een gedeeltelijk verzonken vloer, de toegang is min of meer vlak vanaf de entreezijde. Het probleem doet zich voor wanneer de hoogte van het talud tot de diepte van de woning minder dan één volledige verdieping bedraagt, en in de richting van de tuin de woonverdieping boven het perceel bijvoorbeeld anderhalve meter boven de aangrenzende verdieping komt te liggen. terrein van de tuin.

De directe verbinding tussen binnen en buiten vindt op deze manier niet plaats en dat is altijd erg jammer, de woning verliest enorm zijn gebruikswaarde. Een van de manieren om dit te voorkomen is een mezzanine-oplossing voor de binnenindeling van het huis, d.w.z. een deel van de indeling met de helft van de hoogte van de vloer verschuiven. Het huis kopieert dan het terrein van beide kanten, straat en tuin, maar niet iedereen hoeft de trap in huis leuk te vinden.

Wanneer we een huis op een helling plaatsen, moeten we er ook altijd over nadenken of we de plattegrond niet verder langs de contour kunnen uitbreiden, het huis kunnen verlengen en afslanken. De steilheid van de helling die moet worden beheerd, wordt hierdoor vaak aanzienlijk verminderd. Trouwens, die charmante Tsjechische “huisjes onder de bergen” zijn precies op deze manier gevormd.

Een plat huis is de rust zelf, de verveling is vaak slechts een stap verwijderd. De helling brengt op zichzelf spanning en dynamiek met zich mee. Als het ons lukt om geen ruzie met hem te maken, maar tot overeenstemming te komen, is het resultaat meestal de moeite waard.

Volgende: Zelfs huizen sterven

Dit artikel vond u in het tijdschrift Dům & Zahrada 8/17.

Leave a Response